Președintele palestinian Mahmoud Abbas l-a numit pe unul dintre fidelii săi, economistul Mohammad Mustafa, în funcția de prim-ministru, într-un moment în care Autoritatea Palestiniană slăbită trebuie să se pregătească pentru perioada postbelică din Gaza, potrivit AFP.
Mustafa, în vârstă de 69 de ani, a fost anterior șeful Fondului de investiții palestinian.
Fost consilier economic al președintelui Abbas, el a deținut timp de 15 ani funcții de conducere la Banca Mondială din Washington.
Acest funcționar public internațional își preia postul în plin război între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas în Fâșia Gaza.
La sfârșitul lunii februarie, prim-ministrul Mohammed Shtayyeh a prezentat demisia guvernului său, argumentând că este nevoie de o nouă politică pentru a ține cont de „noua realitate din Fâșia Gaza” și de „nevoia urgentă a unui consens interpalestinian”.
Câteva zile mai târziu, diferitele mișcări palestiniene – inclusiv rivalii Hamas și Fatah, partidul lui Mahmoud Abbas – s-au întâlnit la Moscova și și-au anunțat intenția de a relua discuțiile pentru a-și „unifica” vocile sub sigla Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP).
De la confruntările fratricide din iunie 2007, conducerea palestiniană a fost împărțită între Autoritatea Palestiniană a lui Mahmoud Abbas, care exercită o putere limitată în Cisiordania, teritoriu ocupat de Israel din 1967, și Hamas în Fâșia Gaza, devastată de război.
În ultimele luni, mulți palestinieni l-au criticat pe președintele Abbas, în vârstă de 88 de ani, ales ultima dată în 2005, pentru „neputința” sa în fața raidurilor israeliene în Fâșia Gaza.
Problema rolului Autorității Palestiniene la sfârșitul războiului rămâne o mare necunoscută, din cauza influenței sale limitate și a refuzului premierului israelian Benjamin Netanyahu de a prevedea un viitor stat palestinian.