Preşedintele Vladimir Putin a invocat joi „vremurile dificile” într-un apel către cetăţenii ruşi de a vota la alegerile prezidenţiale din 15-17 martie, scrutin menit să îi asigure realegerea în absenţa oricărei opoziţii şi în plin asalt împotriva Ucrainei, scrie agenția AFP, citată de Agerpres.
Aflat la conducerea ţării de 24 de ani – fie ca preşedinte, fie ca premier – Putin le-a cerut conaţionalilor lui să meargă la vot pentru a exprima „o poziţie civică şi patriotică”.
„Trebuie să ne confirmăm unitatea şi hotărârea de a merge înainte”, a adăugat liderul de la Kremlin, care va avea trei contracandidaţi fără anvergură.
Aceştia nu se opun nici agresiunii contra Ucrainei, nici campaniei de reprimare a oricărei forme de opoziţie în ţară ce a culminat cu moartea principalului opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi, la finalul lunii februarie.
Vladimir Putin, care prezintă conflictul lansat de el în ţara vecină ca pe un război cu Occidentul, s-a referit la „vremurile dificile” pe care le trăiesc ruşii în special din cauza sancţiunilor internaţionale impuse ţării lor.
„Pentru a continua să ripostăm la aceste provocări într-o manieră demnă şi să depăşim cu succes dificultăţile, trebuie să continuăm să rămânem uniţi şi siguri pe noi”, a subliniat Putin, potrivit căruia unitatea ruşilor pentru asaltul împotriva Ucrainei este o datorie patriotică.
Alegerile prezidenţiale din Rusia, care se vor desfăşura în premieră timp de trei zile, vor începe cu deschiderea secţiilor de votare din Orientul Extrem Rus vineri la ora locală 08:00 (joi ora 20:00 GMT) şi se încheie la Kaliningrad duminică, la ora 18:00 GMT.
Liderul de la Kremlin, care de-a lungul anilor a refuzat să participe la dezbateri electorale, afirmând că sunt sub demnitatea funcției pe care o ocupă, și-a transmis mesajele sale de campanie și amplu interviu difuzat miercuri de RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus.
În cadrul acestuia el a cerut din nou cancelariilor occidentale garanții de securitate pentru țara sa, afirmând că ele sunt necesare pentru a putea pune capăt războiului din Ucraina.
Întrebat dacă o „înțelegere corectă” cu Occidentul este posibilă, Putin a răspuns că Rusia vrea garanții în scris.
„Nu am încredere în nimeni, dar avem nevoie de garanții iar garanțiile trebuie să fie în scris, ele trebuie să fie de o asemenea natură încât să ne satisfacă”, a explicat el.
Putin a declarat de asemenea că Rusia este dispusă să pună capăt războiului prin „mijloace pașnice”, dar că Ucraina trebuie să țină cont de „realitățile de pe teren”, o referință la faptul că Moscova cere Kievului să accepte pierderea teritoriilor sale aflate sub ocupație.
Liderul de la Kremlin a făcut comentarii asemănătoare și în discursul său către națiune, pe care l-a susținut pe 29 februarie și în care a făcut de asemenea numeroase promisiuni electorale.