SUA, după amenințarea nucleară a lui Putin: „Nu am văzut nici un semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară în Ucraina”

Spread the love

Președintele rus Vladimir Putin s-a lăudat miercuri că armele nucleare ale țării sale sunt „mai avansate” decât cele ale Statelor Unite și că arsenalul său este întotdeauna „pregătit” pentru un război nuclear, potrivit AFP.

Occidentul l-a acuzat în mod regulat pe președintele rus că face amenințări voalate pe această temă, în special în ceea ce privește utilizarea acestor arme în Ucraina.

„Noi și americanii suntem singurii care avem cu adevărat triade.

Și aici suntem mult mai avansați.

Toată componenta noastră nucleară este mai modernă”, a declarat el într-un lung interviu la televiziunea rusă, înainte de începerea alegerilor prezidențiale de vineri.

Vladimir Putin a adăugat că țara sa este „pregătită” pentru un conflict nuclear, dar că nu s-a gândit niciodată să folosească astfel de arme în Ucraina.

„De ce ar trebui să folosim mijloace de distrugere în masă? Nu a existat niciodată o astfel de necesitate”, a spus el, subliniind că doctrina militară rusă prevedea utilizarea armei supreme dacă existența Rusiei era amenințată sau în cazul unui „atac asupra suveranității și independenței noastre”.

Acest lucru nu reprezintă nimic nou, au spus Statele Unite.

„Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară și nici vreun semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Vladimir Putin și valiza nucleară „Cheget” Foto: east2west news / WillWest News / ProfimediaPutin a declarat în cadrul unui interviu publicat miercuri de agenția RIA Novosti, cu doar două zile înainte de începerea alegerilor prezidențiale în Rusia, că Moscova este dispusă să pună capăt războiului prin „mijloace pașnice”, dar că Ucraina trebuie să țină cont de „realitățile de pe teren”.

Putin a cerut din nou garanții de securitate pentru Rusia, afirmând că acestea vor fi necesare pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează agențiile Reuters și Bloomberg.

Atât Putin, cât și purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov și alți oficiali de la Moscova au folosit în mod repetat această formulare pentru a se referi la faptul că Ucraina trebuie să accepte pierderea teritoriilor sale pe care Rusia le revendică și pe care liderul de la Kremlin le-a proclamat anexate în septembrie 2022.

„În acest caz, suntem interesați în principal de securitatea Rusiei.

Vom merge mai departe pornind de la asta”, a declarat el în interviul de miercuri cu privire la garanțiile de securitate revendicate de Moscova.

Întrebat dacă o „înțelegere corectă” cu Occidentul este posibilă, Putin a răspuns că Rusia vrea garanții în scris.

„Nu am încredere în nimeni, dar avem nevoie de garanții iar garanțiile trebuie să fie în scris, ele trebuie să fie de o asemenea natură încât să ne satisfacă”, a explicat el.

Lasă un răspuns