Președintele lituanian Gitanas Nauseda i-a transmis un mesaj ferm omologului său rus Vladimir Putin după atacul asupra lui Leonid Volkov, un apropiat al lui Alexei Navalnîi, care a avut loc aseară la Vilnius, relatează Novaia Gazeta.
Nauseda a declarat miercuri că atacul ar fi putut fi organizat sub „influența” autorităților ruse și că el a fost cu siguranță planificat.
„Este clar că astfel de lucruri sunt planificate și nu trebuie să fim surprinși.
Dar vreau să precizez că serviciile vor evalua, vor efectua o anchetă și, sper, vor găsi responsabili.
Îi pot spune un singur lucru lui Putin: nimeni nu se teme de tine aici”, a adăugat președintele lituanian.
Saulius Tamulevicius, comisarul general adjunct al poliției lituaniene, a declarat la rândul său că atacul asupra lui Leonid Volkov, unul dintre cei mai apropiați asociați ai lui Navalnîi înainte de moartea sa luna trecută, este investigat de angajații Aras, unitatea antitero a poliției lituaniene.
Potrivit acestuia, polițiștii au în vedere mai multe scenarii posibile pentru ceea ce s-a întâmplat.
Leonid Volkov a fost atacat cu ciocanul în seara zilei de marți pe o stradă de la periferia orașului Vilnius.
În urma atacului, politicianului i s-a rupt brațul și a fost rănit la picior.
„Leonid Volkov tocmai a fost atacat în fața casei sale.
Cineva a spart geamul unei mașini și i-a stropit lacrimogen în ochi, după care atacatorul a început să-l lovească pe Leonid cu un ciocan.
Leonid este acum acasă, poliția și ambulanța sunt în drum spre el”, a scris Kira Iarmiș marți seara pe platforma „X”.
Volkov s-a stabilit în Lituania după ce a fugit din Rusia.
Volkov, fostul șef de cabinet al lui Navalnîi şi o figură de prim rang a mişcării sale, a anunțat în 2023 că a decis să-şi suspende activitatea publică în calitate de preşedinte al Fundaţiei Anticorupţie a disidentului după ce a îndemnat Uniunea Europeană să ridice sancţiunile împotriva oligarhului Mihail Fridman, unul dintre cei mai bogaţi ruși.
Apelul lui Volkov a stârnit numeroase controverse și a fost criticat dur de Ucraina, dar și alți opozanți ruși.
Fridman locuiește la Londra, unde a fost vizat de sancțiuni ale guvernului britanic și a pierdut mai multe acțiuni intentate în justiție împotriva măsurilor luate împotriva sa.
Volkov a îndemnat UE să extindă în mod semnificativ numărul de ruşi vizaţi de sancţiuni, dar şi să faciliteze ridicarea sancţiunilor pentru persoanele care au condamnat public războiul din Ucraina şi s-au distanțat de Putin.
El a pledat în special pentru eliminarea sancţiunilor împotriva lui Fridman, născut în Ucraina, numindu-l un liberal care s-a distanţat întotdeauna de Putin.
În martie anul trecut Fridman și-a vândut participația la Alfa Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia, într-o tentativă de a convinge statele occidentale să ridice sancțiunile impuse împotriva sa.
Însă o investigație amplă publicată în luna mai a arătat că el susține puternic efortul de război al Rusiei în Ucraina prin alte companii pe care le deține.