Președintele Klaus Iohannis a anunțat oficial, marți seară, că va intra în competiția pentru funcția de secretar general al NATO, argumentând că decizia are la bază „performanţa României în alianța nord-atlantică, experienţa acumulată de el pe parcursul celor două mandate de preşedinte, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea noastră”.
„Teflon Mark” în Olanda.
Cine este Mark Rutte, contracandidat lui Iohannis pentru șefia NATO?Iohannis a susținut o declarație de presă, de la ora 17.
00, în care și-a anunțat oficial candidatura pentru funcția de secretar general al NATO, deținută de Jens Stoltenberg, căruia i se va încheia mandatul în luna octombrie.
Succesorul lui Stoltenberg va prelua șefia alianței într-un moment crucial, el urmând a fi nevoit să convingă aliații să continue sprijinirea costisitoare a Ucrainei, dar în același timp să prevină o escaladare periculoasă care să atragă NATO într-un conflict militar deschis cu Rusia.
Klaus Iohannis a spus că își asumă această candidatură „cu toată responsabilitatea”, iar decizia sa ar avea la bază „performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO”.
Statele Unite, Marea Britanie și Franța au anunțat că îl susțin pe premierul Olandei, Mark Rutte, pentru a-i urma lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO, un semnal care îl plasează pe politicianul olandez într-o poziție de forță pentru a obține postul.
HotNews.
ro a transmis LIVETEXT declarațiile lui Klaus Iohannis: .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Iohannis ar urma să își încheie mandatul de președinte în 21 decembrie 2024.
România a notificat aliații NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței, au confirmat pentru HotNews.
ro surse oficiale, în 22 februarie.
Informația a venit în contextul în care SUA, Marea Britanie și Franța au anunțat că-l susțin pentru funcția de secretar general al NATO pe premierul olandez Mark Rutte.
Administrația prezidențială nu a comentat atunci legat de acest demers.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus categoric să rămână în continuare în fruntea Alianței după luna octombrie a acestui an, când îi expiră mandatul, în condițiile în care mandatul i-a fost prelungit deja din cauza izbucnirii războiului din Ucraina.
Numele lui Klaus Iohannis a mai fost vehiculat pentru a-i urma la șefia NATO lui Jens Stoltenberg, în trecut.
Înainte ca mandatul actualului secretar general al NATO să fie prelungit, președintele era pe lista posibililor succesori.
De altfel, în 2022, președintele Klaus Iohannis nu a exclus posibilitatea de a fi succesorul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO.
Secretarul general al NATO este o personalitate politică (civil) de rang înalt dintr-o țară membră NATO, numită de statele membre pentru un mandat de patru ani.
Selecția se realizează prin consultări diplomatice informale între țările membre, care propun candidați pentru post.
Nicio decizie nu este confirmată până când nu se ajunge la un consens asupra unui singur candidat.
Poziția a fost deținută în mod tradițional de o personalitate politică europeană de rang înalt.
Alianța Nord-Atlantică este structurată dintr-o parte civilă și una militară, la care se alătură diverse agenții și organizații ale alianței, fiecare cu câte un scop dedicat.
Secretarul General al NATO, poziție ocupată acum de către norvegianul Jens Stoltenberg, este practic cel mai înalt funcționar public al alianței, persoana direct responsabilă să reprezinte alianța în toate contactele internaționale, în consultările care vizează alianța atât în exterior, cât și în interior și să se asigure că deciziile luate de alianță sunt implementate de către toți membrii săi.
Secretarul General are rol de reprezentare și este, practic, primul purtător de cuvânt și de mesaje al alianței.
El nu are niciun rol de comandă militară, deciziile de ordin politic, militar și strategic rămân în sarcina fiecărui stat membru al alianței.