România nu va trimite militari pentru a lupta în Ucraina. Klaus Iohannis: „O posibilă trimitere de combatanţi nu poate fi luată în considerare sub mandat NATO”.

Spread the love

  În cadrul reuniunii de lucru de la Paris, de la finalul lunii trecute, la care au participat liderii aliaţi pentru a discuta stadiul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei, președintele francez Emmanuel Macron a susținut că țările occidentale ar putea trimite trupe pentru a sprijini Kievul.

Declarația a provocat dezbateri aprinse în spațiul public, iar cancelarul Germaniei Olaf Scholz a negat, ulterior, posibilitatea de susținere a Ucrainei în fața agresiunii rusești prin trimiterea de trupe NATO.

 Potrivit președintelui Klaus Iohannis, România nu va trimite combatanţi în Ucraina.

„România nu va trimite combatanţi în Ucraina.

Noi sprijinim Ucraina în foarte multe feluri şi vom continua”, a declarat, marți, Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă, alături de omologul său din Muntenegru, Jakov Milatovic.

„O posibilă trimitere de combatanţi în Ucraina nu poate fi luată în considerare sub mandat NATO, fiindcă Ucraina nu este aliat NATO”, a punctat Iohannis.

Klaus Iohannis a mai spus că „dacă există înţelegeri bilaterale între un stat şi Ucraina pe orice temă, acestea pot fi onorate”.

Declarația vine în contextul în care președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat, recent, că aliaţii occidentali nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe în Ucraina.

„Niciun soldat” al ţărilor membre ale UE sau ale NATO nu va fi trimis în Ucraina, a dat asigurări la finalul lunii februarie cancelarul german Olaf Scholz, la o zi după ce preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus această posibilitate.

„Ceea ce s-a decis între noi de la început rămâne valabil şi pentru viitor”, şi anume că „nu vor fi trimise trupe la sol (în Ucraina în războiul cu Rusia – n.

r.

), niciun soldat nu va fi trimis nici de ţările europene, nici de ţările NATO pe teritoriul ucrainean”, a precizat Scholz la o conferinţă de presă.

Germania este ţara europeană care sprijină cel mai mult Ucraina.

Şi celelalte state europene, inclusiv România, și-a reafirmat solidaritatea cu poporul ucrainean și angajamentul de a sprijini țara vecină în faza războiului pe scară largă declanșat de Rusia.

Ucraina a încheiat recent mai multe acorduri bilaterale de securitate, până în prezent cu Regatul Unit, Germania, Franţa, Danemarca, Italia şi Canada.

În acordurile de acest fel, care cuprind şi anexe secrete, aliaţii Ucrainei se angajează să-i ofere acesteia ajutor militar şi alte tipuri de asistenţă (susţinerea industriei militare ucrainene, instruirea soldaţilor ucraineni, cooperarea în materie de transfer de informaţii, sprijinirea apărării cibernetice etc.

).

pentru a face faţă războiului în desfăşurare şi unor eventuale conflicte viitoare cu Rusia.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns