Comisia Europeană va recomanda începerea negocierilor de aderare cu Bosnia şi Herţegovina, a anunţat marţi şefa executivului european, Ursula von der Leyen, informează agențiile Reuters, EFE şi AFP, citate de Agerpres.
Preşedinta CE a salutat „progresele impresionante” realizate de fosta republică iugoslavă pe calea spre UE.
„Desigur, sunt necesare progrese suplimentare pentru ca (Bosnia) să se alăture Uniunii noastre.
Dar această ţară a demonstrat că poate îndeplini criteriile de aderare şi poate răspunde aspiraţiei cetăţenilor săi de a face parte din familia noastră”, a declarat Ursula von der Leyen într-un discurs susţinut în Parlamentul European de la Strasbourg.
Ea a subliniat că în prezent Bosnia este „complet aliniată” politicii externe şi de securitate a UE şi şi-a îmbunătăţit gestionarea fluxurilor de migraţie.
În februarie, Sarajevo a îndeplinit o altă condiţie stabilită de Bruxelles, adoptând o nouă lege privind combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.
Bosnia şi Herţegovina (BiH) obținuse oficial statutul de țară candidată la aderarea la UE în data de 15 decembrie 2022.
Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat atunci într-un mesaj publicat pe platforma social media „X”, fosta Twitter, că mutarea transmite „un semnal puternic pentru oameni, dar și o așteptare clară ca noile autorități să realizeze reforme”.
„Viitorul Balcanilor de Vest este în UE”, a mai spus Michel.
Celelalte țări candidate la aderarea la UE sunt Albania, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Turcia și Ucraina, însă procesul de aderare durează de regulă mulți ani și implică negocieri complexe pentru ajustarea legilor naționale pentru a se potrivi cu cele ale blocului comunitar.
Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE pe 23 iunie 2022, după începerea invaziei ruse în țara vecină.
Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a calificat decizia liderilor celor 27 de lideri ai UE de acordare a statutului de candidat la UE pentru țara sa drept un moment istoric, dar și-a avertizat concetățenii că urmează un drum complicat care cere multă muncă.
Comisia Europeană a recomandat în noiembrie anul trecut începerea negocierilor de aderare cu cele două țări, măsură aprobată de Consiliul European, instituția din care fac parte sefii de stat și de guvern din UE, o lună mai târziu, concomitent cu acordarea statutului de țară candidată și BiH.
„Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova.
#EUCO a acordat Georgiei statututul de candidat.
Și UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia să raporteze până în martie în vederea luării unei astfel de decizii.
Un semnal clar de speranță pentru poporul lor și pentru continentul nostru”, a declarat atunci Charles Michel.
„Victorie pentru Ucraina.
O victorie pentru întreaga Europă.
O victorie care ne motivează, inspiră și întărește”, a scris și președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj publicat pe „X”.
Urmărește ultimele evoluții din a 748-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.
RO.