Europa este nepregătită pentru numărul tot mai mare de riscuri climatice cu care se va confrunta pe măsură ce clima se va încălzi în anii ce vin, arată un raport al Agenției Europene de Mediu.
Mai ales agricultura din sudul Europei va avea mult de suferit și este nevoie de măsuri urgente.
Riscurile invocate sunt, printre altele, fenomene extreme precum seceta prelungită, căldura extremă, inundațiile, incendiile de pădure, extreme climatice cu care Europa s-a confruntat tot mai des în ultimul deceniu.
Devine tot mai clar, spune raportul agenției europene de mediu, că și în scenariile mai optimiste privind încălzirea climei, numărul de fenomene extreme va crește îngrijorător.
Dintre cele 36 de riscuri climatice majore trecute în revistă de raportul de mediu, opt necesită „răspuns de urgență” și 21 necesită „mai multe acțiuni imediate”.
Un exemplu de nevoie urgentă de măsuri este la ecosistemele marine și de coastă.
O parte pozitivă este că s-au făcut progrese considerabile în înțelegerea riscurilor climatice și s-a înțeles bine modul în care trebuie să ne pregătim pe viitor.
Important va fi însă să se și treacă la acțiune pentru a contracara problemele.
Europa s-a încălzit de două ori mai repede decât media mondială în ultimii 150 de ani.
Raportul agenției europene arată că zonele cele mai expuse sunt cele din sudul Europei (incendii, penurie de apă, impact asupra solurilor și agriculturii).
Vulnerabile sunt și regiunile de coastă aflate la joasă altitudine, din cauza eroziunii, a inundațiilor și a apei saline).
Sudul Europei a fost desemnată a ca fiind o „hotspot region” unde este nevoie să se ia măsuri rapide pentru a proteja recoltele, oamenii și ecosistemele.
Spre exemplu, valurile de căldură și seceta extremă vor face ca sudul să devină tot mai arid, recoltele vor fi tot mai slabe și rezervele de apă se vor împuțina.
Solurile vor fi tot mai tari și uscate, iar efectele viiturilor vor fi mai grave.
Cum vegetația va fi uscată mai multe luni pe an, incendiile se vor răspândi mai rapid.
Va fi tot mai greu și pentru oamenii care lucrează multe ore pe zi în aer liber în regiunile europene unde clima s-a încălzit cel mai mult.
Surse: AFP, Guardian