Dieta carpato-danubiană are la bază principiile dietei mediteraneene, dar cu produse românești.
Despre dieta carpato-danubiană se vorbește de trei-patru ani, însă, până în prezent, aceasta a fost insuficient mediatizată și puțini cunosc efectele benefice pe care le poate avea.
Regimul a pornit de la medicul și nutriționistul clujean Nicolae Hâncu, una dintre personalitățile lumii medicale internaționale și promovează consumul alimentelor aflate „la îndemână”: cereale, fructe și legume care se găsesc la noi, în funcție de sezon.
La fel ca regimul mediteranean, această dietă întăreşte ideea consumului de cereale integrale, cu multe fructe vegetale, legume, nuci, ierburi, seminţe, condimente şi ulei de măsline, iar între sursele de proteine de origine animală, peştele e mai frecvent, iar carnea albă de pui sau curcan este folosită mai rar, iar carnea roşie şi mai rar.
Dieta carpato-danubiană este extrem de benefică în cazul obezităţii şi diabetului.
Dieta carpato-danubiană este o alimentație omnivoră, adică se recomandă consumul tuturor grupelor de alimente, de origine animală sau vegetală, dar predomină cele din urmă.
Acestea sunt:Pentru dieta carpato-danubiană, este indicat consumul de carne albă, de găină, de curcan, iar nici carnea de porc nu e contraindicată atât timp cât limitată la anumite cantităţi, la fel ca şi carnea de vită.
Totodată, pâinea consumată este recomandat să fie pâine neagră.
E bine ca ingredientele să fie proaspete, provenite din zona geografică a pacientului.
Cel mai indicate sunt preparatele din zona geografică specifică, pentru a evita riscul ca alimentele să nu fie proaspete sau să fie folosite o serie de proceduri de congelare.
Merele, perele, fructele din zona noastră sunt recomandate consumului, în funcție de disponibilitatea lor în fiecare sezon.
Fructele de import, mai ales citricele, bananele, dar nu numai, se culeg în general crude și se coc forţat, a susţinut doctorul Moţa.
Este important ca alimentele consumate să fie în principal integrale, neprocesate, proaspete, uşor preparate, gustoase şi care, foarte important, servite în jurul mesei, alături de familie sau prieteni și nu în fața televizorului sau a calculatorului.
Universitatea Babeș-Bolyai va testa efectele alimentației „Carpato-Danubiene”, care respectă principiile dietei mediteraneene, dar cu produse românești.
Proiectul este inițiat de Centrul Național de Competențe în Stilul de Viață Sănătos fondat de Academia Română și de UBBMed și a fost lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Obezității.
Din toamnă, la cantinele UBB vor fi meniuri gândite în această logică, iar studenții care vor dori să participe la studiu, conform procedurilor oricărui studiu de acest tip, vor semna un consimțământ informat.
Cei care nu doresc să participe vor rămâne pe varianta de meniu existentă și în prezent.
Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, a spus că se va înscrie la rândul său în studiu, alături de studenți.
Acesta a precizat că în prezent nu ține o anumită dietă, ci încearcă să urmeze un comportament alimentar sănătos, dar nu neapărat într-o formă controlată.
Rectorul UBB a precizat că „dacă ne uităm în rankingurile internaționale, dieta mediteraneeană este considerată dieta cu cea mai mare validitate științifică în raport cu ceea ce așteptăm din punctul de vedere al comportamentului alimentar sănătos.
Această dietă a fost deja adaptată de un grup de specialiști în forma dietei «Carpato-Danubiene» – ceea ce înseamnă că încerci să utilizezi produse de pe acest teritoriu.
Această variație Carpato-Danubiană a fost recomandată deja de grupul de experți, fără să avem în spate un studiu național.
Asta încercăm să facem, este foarte probabil să aibă aceleași efecte, dar trebuie să vedem într-adevăr dacă conținutul produsului din Transilvania sau Moldova este similar cu cel din zona mediteraneenă.
Vom construi pachetul alimentar pe care o să-l testăm și vedem impactul asupra sănătății psihologice și fizice”.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro