Cine recunoaște locul? Fotografie din anii ’70 cu una dintre cele mai aglomerate artere ale Clujului de astăzi – FOTO

Spread the love

  O fotografie realizată în anul 1977 pe actuala Cale Florești înfățișează o stradă liniștită, cu câțiva trecători, un troleibuz și o mașină, case cu curți mari și verzi și brazi semeți.

Deși pare greu de imaginat pentru generațiile mai tinere, înainte să fie flancată de blocuri și să devină una dintre cele mai aglomerate artere din Cluj-Napoca, strada era o oază de liniște.

 Fotografia, postată pe grupul de Facebook Amintiri din vechiul Cluj, le-a tezit clujenilor amintiri legate de copilăria lor pe această stradă plină de case, care ulterior au fost demolate de comuniști pentru construirea de blocuri.

Numărul caselor din zona fotografiată care încă sunt „în picioare” poate fi numărat pe degete.

 În depărtare poate fi zărită și Biserica Calvaria, unul din cele mai vechi și mai semnificative lăcașuri de cult din județ care a rămas păstrat din vechiul sat Cluj-Mănăștur.

Biserica este înconjurată de un val înalt de pământ, urmă a fortificațiilor din evul mediu, când întregul areal dispunea de șanțuri de apărare spre sud, est și vest, spre nord existând o pantă naturală abruptă.

Potrivit izvoarelor vremii, biserica datează din anul 1095, când a fost construită în perioada domniei regelui Ladislau I al Ungariei.

 Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns