Lelia MUNTEANU COMENTARIU Lelia Munteanu: Preşedintele Biden către Guvernul Netanyahu: Nu folosiţi asistenţa umanitară în Gaza ca pe o monedă de schimb! În sfârşit, preşedintele Joe Biden (căruia, la manifestaţiile din America în sprijinul civililor palestinieni din Gaza, i se strigă Genocide Joe), a rostit un adevăr fundamental, în discursul asupra Stării Uniunii, adresându-se, evident, Guvernului Netanyahu: “Asistenţa umanitară nu poate fi considerată secundară sau o monedă de schimb”.
A adăugat: “Protejarea şi salvarea vieţii nevinovaţilor trebuie să fie o prioritate”.
Şi a făcut un mare pas înainte: “Ordon forţelor armate americane să execute o misiune de urgenţă pentru a crea un debarcader temporar pe coasta Gazei, care să poată găzdui nave mari ce transportă alimente, apă, medicamente şi adăposturi temporare”.
A avut grijă să precizeze că acest demers nu prespune “desfăşurarea de trupe americane pe teren”).
Pe 18 octombrie anul trecut (la 11 zile după ce ministrul Apărării de la Ierusalim, Yoav Gallant, apucase să dea public public ordinul de luptă “Fără electricitate, fără mâncare, fără apă, fără gaz (…) luptăm cu animalele şi acţionăm în consecinţă!”), cu prilejul vizitei în Israel, Joe Biden a discutat problema asistenţei umanitare la întânirea cu premierul şi comandantul Armatei, Benjamin Netanyahu (foto), aşa cum arăta un comunicat al Casei Albe: “Liderii au discutat, de asemenea, despre înrăutăţirea situaţiei umanitare din Gaza.
Civilii prinşi la mijloc au nevoie urgentă de hrană, eletricitate, apă, medicamente şi adăpost.
Preşedintele Biden a cerut Cabinetului israelian să permită furnizarea de asistenţă umanitară”.
De atunci, Preşedintele, Secretarul de Stat Anthony Binken, oficiali americani au repetat sistematic această cerinţă, dar mereu la paragraful “de asemenea”.
Abia acum însă, când foamea şi bolile s-au transformat în armă letală, Biden a spus lucrurilor pe nume – asistenţa umanitară nu e monedă de schimb.
După cum nu e nici argument de şantaj, nici metodă de constrângere, nici mijloc de presiune şi nu poate fi niciodată procedeu de exterminare.
Restricţiile severe fac ca acele aproximativ 190 de camioane cu ajutoare care intră aproape zilnic în Gaza să acopere doar 10 la sută din necesităţi.
După ceea ce palestinienii au numit Masacrul Făinii din 29 februarie, (când 118 civili au fost ucişi şi 760 răniţi, în vestul oraşului Gaza, în timp dădeau năvală spre camioanele cu pâine şi făină), americanii în coordoonare cu iordanienii au început să paraşuteze în Fâşie zeci de mii de porţii de mâncare.
Astfel încât, până la construcţia debarcaderului ordonat de Biden, pentru civilii palestinieni, atât pâinea cât şi bombele vin din cer.
Vezi mai multe articole din categoria editorialistii