Fostul ministru al Mediului Attila Korodi, cel care a suspendat procedura de obţinere a autorizaţiei de mediu pentru exploatarea auriferă de la Roşia Montană, a reacţionat pe Facebook după ce România a câştigat procesul intentat de Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier, potrivit news.
ro.
”Nu-mi pot stăpâni bucuria.
(.
.
.
) Mă bucur ca un copil”, a scris Korodi, rememorând disputele avute cu compania, inclusiv cea în justiţie.
”Am câştigat procesul împotriva Gabriel Resources.
Nu pot stăpâni bucuria pe care o am.
Compania a început cu mine şi a dorit să termine cu statul român în a cere despăgubiri.
16 ani de procese, cereri de despăgubiri, presiuni politice, joc murdar.
Doamne, nu-mi vine să cred!!!! Mă bucur ca un copil mic!!!!”, a afirmat fostul ministru.
El aminteşte de despăgubirile de un milion de euro cerute în justiţie de companie, într-un proces împotriva sa şi de sprijinul primit atunci din partea mai multor ONG-uri.
”Şi am câştigat şi atunci, şi statul român a câştigat şi de data aceasta”, subliniază Korodi.
El menţionează şi casa de avocatură care a susţinut cauza României în cadrul procedurii de arbitraj de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile, de la Washington.
”A fost echipa de avocatură care ne-a sprijinit începând din anii 2007.
Apărau interesele Ministerului Mediului condus atunci de mine.
Şi au ţinut cu cauza dreaptă până astăzi, 2024”, a conchis fostul ministru al Mediului.
Attila Korodi a suspendat în 2007 procedura de obţinere a avizului de mediu pentru proiectul Rosia Montană, iar in 2012 analiza ceruta de el, din poziţia de ministru al Mediului, în legăturăcu evaluarea proiectului de la Roşia Montană dupa anularea planurilor de urbanism ale localităţii, recomanda Comisiei de Analiză Tehnică să ceară investitorului un nou certificat de urbanism, făcut in baza unui PUZ valabil.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri seară, că România a câştigat procesul cu Gabriel Resources pentru Roşia Montană.
Decizia a fost dată în procedura de arbitraj cu Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat din Munţii Apuseni.
Procedura de arbitraj s-a desfăşurat la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington.