Ministrul Finanțelor Marcel Boloș spune că decizia în cazul Roșia Montană va fi comunicată vineri.
România riscă să plătească despăgubiri cuprinse între 2 și 7 miliarde de dolari companiei canadiene Gabriel Resources.
„Am fost înștiințați că în cursul zilei de vineri se va pronunța decizia de către instanța arbitrară internațională.
Așteptăm să vedem care va fi această decizie și urmează mai apoi să ne formulăm strategia de negociere și în funcție de cum vor fi coordonatele acestei strategii de negociere vom parcurge etaepele necesare pentru a ajunge la un consens cu beneficiarii acelei decizii”, a declarat Marcel Boloș pentru Digi24.
roCu privire la o cale de atac a deciziei care urmează că fie comunicată vineri, ministrul Finanțelor a declarat că „este posibilă, dar ea se derulează destul de rapid” și perspectiva de a schimba decizia este destul de mică.
Firma canadiană Gabriel Resources a dat în judecată România pentru că nu a mai aprobat exploatarea la Roșia Montană.
Gabriel Resources deține 80% din acțiunile la Roșia Montană Gold Corporation, iar restul acțiunilor sunt controlate de statul român.
Potrivit unui răspuns transmis de Guvern, în baza datelor furnizate de Ministerul Finanţelor la finalul lunii trecute, valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd.
şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de „proiectul minier aurifer de la Roşia Montană”, se ridică la aproximativ 6,7 miliarde de dolari.
România ar putea realiza metroul din Cluj, cu tot cu trenuri, cu cele câteva miliarde de dolari pe care ar putea să le plătească despăgubiri în dosarul Roșia Montană.
Guvernul dispune de câteva opțiuni de achitare a datoriei, printre care figurează și posibilitatea unei contestații pe cale extraordinară de atac, însă această opțiune are șanse mici de succes pentru statul român, în condițiile în care decizia este definitivă și executorie sau plata în rate a valorii despăgubirilor.
Compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69% iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%.
Cu toate acestea, localnicii din Roșia Montană au refuzat să fie relocați pentru ca acest proiect să fie implementat și s-au luptat în instanță cu compania ani de zile.
Activiștii susțineau că proiectul va cauza un dezastru ecologic.
O întreagă campanie intitulată „Salvați Roșia Montană” a avut loc la nivel național.
În iunie 2017, compania canadiană a chemat în instanță România la un Tribunal al Băncii Mondiale, invocând pierderi de 4,4 miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro