De la 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor de masă acordate de centrele de transfuzii sanguine a fost majorată la 280 de lei.
Măsura luată de Ministerul Sănătății pentru a stimula donarea de sânge în vederea asigurării stocului curent necesar pentru intervențiile medicale a trezit entuziasm în rândul noilor donatori, care au aglomerat centrele de transfuzie pentru a beneficia de tichete sociale cu valoare crescută.
Începutul de an a fost dificil pentru mai multe centre de transfuzie sanguină din țară, din cauza creșterii accentuate a numărului de donatori.
Și la Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj au fost anunțate o serie de măsuri pentru fluidizarea traficului de donatori, inclusiv prin intermediul programărilor online.
Potrivit unui răspuns oferit de Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj, la solicitarea monitorulcj.
ro, ca urmare a activităților defășurate constant de CTS Cluj, numărul de donatori a crescut constant de la un an la altul.
În aceste condiții, în perioada ianuarie-februarie 2024, activitatea centrului s-a desfășurat în condiții normale, similare celor din anii precedenți.
Totuși, în contextul majorării valorii tichetelor pentru donatorii de sânge, numărul donatorilor a înregistrat o creștere notabilă de circa 15%.
„La nivelul lunii ianuarie 2024, față față de luna ianuarie 2023, numărul de donatori a crescut cu aproximativ 14%, iar față de luna decembrie 2023 cu aproximativ 16%”, potrivit Centrului de Transfuzie Sancguină Cluj, la solicitarea monitorulcj.
roMarea majoritate a donatorilor, peste 75%, sunt donatori fideli, adică persoane ce donează în mod constant de 3-4 ori pe an.
Restul donatorilor este reprezentat de donatori ocazionali sau donatori noi.
Spiritul civic pare să reprezinte principala motivație ce îi determină pe donatori să se prezinte la Centrul de Transfuzie din Cluj pentru a dona sânge.
„Din activitatea CTS Cluj a rezultat că principala motivație a donatorilor se fundamentează pe simțul civic al acestora și pe conștientizarea faptului că prin donarea de sânge se pot salva vieți”, arată reprezentanții CTS Cluj la solicitarea monitorulcj.
roDacă până acum valoarea unui tichet era de aproape 10 lei, din ianuarie 2024 valoarea acestuia a crescut la 40 de lei, ceea ce înseamnă că donatorii vor primi 280 de lei pentru o sesiune de donare, față de 67 de lei, cât primeau în trecut.
În plus, donatorii beneficiază de o zi liberă de la serviciu şi 50% reducere la transportul în comun.
Procedura prin care donatorii pot dona sânge este aceeași cu cea de la nivelul anului 2023 și poate fi consultată pe site-ul Centrului de Transfuzie Sanguină Cluj.
Pentru a fluidiza procesul de donare pe tot parcursul zilei sunt disponibile două platforme – BlooDoChallenge și Donorium, prin care donatorii fidelizați și potențialii donatori se pot programa și pot să consulte nivelul stocurilor pe grupele de sânge.
În prezent se poate dona atât cu programare, cât și în urma prezentării la sediul centrului, fără o programare prealabilă, prin acordarea numerelor de ordine începând cu ora 7.
30, având prioritate persoanele care au programare.
„La nivelul CTS Cluj se acordă o atenție desoebită examinării donatorilor și stabilirii eligibilității acestora, existând o serie de condiții care trebuie îndeplinite pentru a se putea dona și care pot fi consultate pe site-ul instituției”, arată reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Cluj.
Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj deservește un număr de 30 de spitale din județul Cluj.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro