UE a convenit luni să facă toate ambalajele reciclabile până în 2030 și să interzică recipientele de plastic de unică folosință în restaurante, limitând în același timp PFAS („poluanți eterni”), măsuri însoțite de derogări greu de obținut, potrivit AFP.
De la colete la cești de cafea, europenii nu au generat niciodată atât de multe deșeuri de ambalaje: 188,7 kg pe cap de locuitor în 2021 (un salt de 32 kg într-un deceniu), pentru o rată de reciclare de numai 64% (40% pentru ambalajele din plastic), potrivit Eurostat.
Pentru a remedia această situație, cele 27 de state membre ale UE și-au stabilit obiectivul de a reduce volumul deșeurilor de ambalaje cu 5% până în 2030 (față de 2018), apoi cu 10% în 2035 și cu 15% în 2040.
Mai presus de toate, toate ambalajele din UE vor trebui să fie reciclabile începând cu 2030 și efectiv reciclate sistematic până în 2035, pentru a încuraja economia circulară.
Aceste obiective sunt înscrise într-un text important al „Pactului verde”, convenit luni seara de statele membre și de Parlamentul European.
„Este un moment istoric: pentru prima dată într-o lege, Europa își propune să își reducă consumul de ambalaje, indiferent de material (sticlă, plastic, metal etc.
)”, subliniază raportorul său, eurodeputata Frédérique Ries.