Scriitoarea rusă Ludmila Ulițkaia, clasificată drept „agent străin” / „A criticat războiul din Ucraina”

Spread the love

Celebra scriitoare rusă Ludmila Ulițkaia, o voce critică a războiului din Ucraina, care trăiește în exil în Germania, a fost clasificată vineri de autoritățile ruse ca „agent străin”, un simbol al represiunii care afectează și artiștii, potrivit AFP.

Sute de persoane – activiști pentru drepturile omului, opozanți și jurnaliști independenți – au fost clasificate ca „agenți străini” în Rusia în ultimii ani, un statut care este însoțit de constrângeri administrative stricte și de obligația de a se identifica ca atare în toate comunicările publice.

Ludmila Ulițkaia, în vârstă de 81 de ani, este cunoscută în Rusia și în întreaga lume pentru proza sa, fiind de mai multe ori pe lista niminalizaților la Nobel pentru literatură.

Cel mai cunoscut roman al ei, „Daniel Stein,traducător”, bazat pe povestea reală a unui evreu care a devenit preot catolic, a câștigat premiul Big Book în 2007.

Acestei scriitoare, ale cărui opere au fost traduse în numeroase limbi, îi place să țină piept Kremlinului, o alegere rară în cercurile literare rusești.

Ulițkaia a denunțat în repetate rânduri asaltul „fără sens” al forțelor rusești în Ucraina, afirmând în 2023 că acesta ar avea „consecințe catastrofale pentru Rusia însăși”.

Potrivit Ministerului rus al Justiției de vineri, autoarea s-a „opus” conflictului din Ucraina și în special „a făcut propagandă în favoarea relațiilor LGBT”.

Ea locuiește în Germania din 2022, după ce a părăsit Rusia în urma lansării ofensivei din Ucraina, la fel ca mulți dintre detractorii lui Vladimir Putin.

Universitatea din București i-a decernat în 2019 distincția de Doctor Honoris Causa pentru întreaga sa activitate literară și pentru contribuția la literatura universală contemporană, dar și pentru fermitatea cu care militează pentru respectarea drepturilor omului, se arată într-un comunicat al instituției.

LUDMILA ULIȚKAIA, una dintre cele mai importante și apreciate voci ale literaturii contemporane, s-a născut într-un sat din Urali în 1943.

După ce își ia licența în biologie la Universitatea din Moscova, lucrează în cadrul Institutului de Genetică.

La sfârșitul anilor ’70 se angajează consilier la Teatrul Evreiesc din Moscova și scrie scenarii de film.

Primul său roman, Soniecika (1995; Humanitas, 2004), îi aduce instantaneu notorietatea, fiind nominalizat pe lista scurtă la Premiul Booker pentru Literatura Rusă și recompensat cu premiile Médicis étranger și Giuseppe Acerbi.

Următorul roman, Medeea și copiii ei (1996), îi sporește renumele cu o nouă nominalizare la Premiul Booker, pe care și-l adjudecă în 2001 pentru Cazul Kukoțki, roman încununat și cu Premiul Penne (2006).

Înmormântare veselă (1997; Humanitas, 2005), unul dintre cele mai apreciate romane ale autoarei, este tradus în peste douăzeci de limbi.

De același succes se bucură volumul de povestiri Fetițele (2002; Humanitas Fiction, 2013), precum și romanele Minciunile femeilor (2003; Humanitas, 2005) și Al dumneavoastră sincer, Șurik (2003; Humanitas Fiction, 2008), câștigător a mai multe premii: Romanul anului 2004 în Rusia, Premiul Național pentru Literatură în China (2005) și Grinzane Cavour în Italia (2008).

Daniel Stein, traducător (2006; Humanitas Fiction, 2011) a fost încununat cu premiile: Bolșaia Kniga (Marea Carte), Părintele Alexandru (Germania–Rusia, 2008) și Simone de Beauvoir pentru libertatea femeilor (Franța, 2011).

În 2010, Ulițkaia publică romanul Cortul verde, tradus în română cu titlul Imago (Humanitas Fiction, 2016), primit elogios de presa internațională, iar în 2015, Scara lui Iakov (Humanitas Fiction, 2018), care a câștigat, în cadrul Premiilor Bolșaia Kniga, Locul al treilea și Premiul cititorilor.

Referință:

Lasă un răspuns