Bugetul municipiului București propus de primarul Nicușor Dan a căzut la vot în Consiliul General deoarece PNL a votat „împotrivă”.
Grupul PSD nu a participat la ședință, bugetul fiind votat doar de USR și PMP.
Consilierii PNL i-au reproșat edilului Capitalei că nu a inclus în buget toate datoriile, între care aproximativ 700 de milioane de lei la STB, 600 de milioane de lei la Termoenergetica și 300 de milioane lei către persoanele cu dizabilități.
Liberalii nu au propus însă niciun amendament, discuțiile fiind mai mult politice.
Nicușor Dan a explicat că aceștia sunt banii pe care municipalitatea îi are, după ce Guvernul PNL-PSD a tăiat din bugetul municipalității, iar la rectificare, după ce vin banii din fonduri europene, vor fi alocate sumele necesare pentru STB și Termoenergetica.
Nicușor Dan a explicat că Ministerul de Finanțe a estimat că municipalitatea va încasa bani mai puțini ca anul trecut din cotele defalcate din impozitul pe venit:Diana Mardarovici, condilier general PNL, a declarat că nu se poate să nu fie incluse în buget datoriile către STB și Termoenergetica.
Primarul general a explicat că municipalitatea nu are datorii curente, iar datoriile către STB și Termoenergetica sunt eșalonate.
Constantin Hazarian, consilier PNL a întrebat ce se întâmplă cu datoriile pentru stimulentul acordat persoanelor cu handicap, unde în ultimii 3 ani municipalitatea a plătit doar jumătate din cei 500 lei/lună.
Primarul general a declarat că anul acesta a prevăzut în buget sumele necesare astfel încât, din luna martie să acorde 750 de lei/lună la persoanele cu dizabilități, în următorii 3 ani, ca să recupereze faptul că în ultimii 3 ani a plătit doar jumătate din ajutorul de 500 lei.
Consilierii PNL au întrebat apoi de ce face acest lucru cu 3 luni înainte de alegeri.
„Eu nu voiam să fac asta, așteptam alegerile în septembrie”, a spus Nicușor Dan.
În final, Stelian Bujduveanu, consilier general PNL, a anunțat că bugetul nu va fi votat în această formă de PNL.
Un alt reproș a fost faptul că suma de 15,38% din buget alocată pentru investiții este infimă.
Nicușor Dan a explicat că doar 40% din bugetul Capitalei merge la Primăria Capitalei, restul de 60% fiind la primăriile de sector, deși municipalitatea plătește circa 3 miliarde pentru subvențiile la termie și transport public, iar sectoarele pun pansele.
USR și PMP au susținut bugetul propus de Nicușor Dan.
Potrivit articolului 39 din Legea 273/2006, dacă în 45 de zile de la publicarea bugetului de stat nu e aprobat bugetul local, primăriei nu i se mai virează cotele defalcate din impozite de la guvern.
Legea bugetului de stat a fost publicată în MO pe 29 decembrie 2023.
Primăria Capitalei primește cotele defalcate din impozite pe 8 ale lunii, deci, dacă până atunci nu se aprobă bugetul, nu primește banii.
Este adevărat că municipalitatea a pus în dezbatere publică bugetul cu întârziere, respectiv pe 10 februarie, și a stat în dezbatere publică toată luna, deci nu putea fi supus la vot mai repede.
Astfel, consilierii au doar câteva zile să voteze bugetul.
Potrivit Legii 273/2006 bugetul trebuie pus în dezbatere publică în termen de 15 zile de la publicarea Legii Bugetului de stat.