România va avea un registru al bolnavilor oncologici, până la finalul anului 2024. Ministrul Sănătății: „Datele pacienților vor fi introduse acolo unde sunt diagnosticaţi”.

Spread the love

  Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, joi, că Registrul Naţional de Cancer va fi operaţional până la sfârşitul anului în curs, iar datele standardizate ale pacienţilor vor fi introduse în platforma informatică acolo unde vor fi diagnosticaţi.

 Realizarea unui registru al pacienților diagnosticați cu cancer poate reprezenta o modalitate de adaptare a politicilor de sănătate, aspect necesar în gestionarea acestei afecțiuni.

De altfel, până în prezent, există un singur registru functional, la Cluj.

 „Legislaţia a fost adoptată pentru realizarea Registrului Naţional de Cancer.

Să nu vă închipuiţi că este un caiet în care cineva începe să scrie.

Trebuie să intre date din diverse sisteme, din diverse unităţi medicale, unde cancerul este diagnosticat.

Setul de date care trebuie introduse este standardizat, în momentul de faţă”, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila, joi, la Parlament.

Potrivit ministrului, specialişti au finalizat un set de documente tehnice care să stea la baza achiziţiei publice pentru realizarea acestei platforme informatice.

„Cred că acest Registru de cancer va fi operaţional până la sfârşitul acestui an.

Nu vreau să fiu mai optimist decât atât.

Prefer să spun acest termen, iar dacă el devine operaţional în toamnă, cu atât mai bine.

Datele referitoare la pacienţii diagnosticaţi cu cancer vor fi introduse acolo unde sunt diagnosticaţi”, a adăugat Rafila.

În plus, Rafila a declarat că este posibilă realizarea unui registru al pacienţilor cu boli rare, în viitor.

 „Unul dintre obiectivele Ministerului Sănătăţii este legat de Registrul de Boli Rare.

Am acumulat o oarecare experienţă cu Registrul de boli oncologice şi o să avem cât de curând o întâlnire cu comisia de specialitate şi cu alţi specialişti în domeniile medicale care tratează acest tip de afecţiuni astfel încât să putem să generăm o platformă, un cadru”, a explicat Rafila în cadrul conferinţei din Parlament, organizate de Alianţa Naţională pentru Boli Rare, cu prilejul Zilei Internaţionale a Bolilor Rare.

În prezent, în România sunt peste 200.

000 de pacienți oncologici, potrivit datelor anunțate recent de președintele CNAS, Valeria Herdea.

 „Din păcate, avem 207.

722 de pacienţi cu cancer şi tot din păcate avem 2.

700 de copii şi vorbesc de copii minori care suferă de aceste afecţiuni oncologice, ceea ce este dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii”, a anunțar recent președintele CNAS, Valeria Herdea.

Potrivit datelor publicate în toamna anului trecut, Clujul se află pe locul doi în țară la numărul de pacienți diagnosticați cu cancer, cu peste 11.

600 de pacienți oncologici.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns