Aproape 30.
000 de palestinieni au fost uciși de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, în urmă cu aproximativ cinci luni, în Fâșia Gaza, bombardată în permanență de armata israeliană și amenințată de foamete, a declarat miercuri mișcarea islamistă, potrivit AFP.
Principalii mediatori în acest război, Statele Unite și Qatar, au declarat că speră să obțină un armistițiu care să permită eliberarea ostaticilor deținuți în Gaza înainte de începutul Ramadanului, luna sfântă a postului musulman care începe în jurul datei de 11 martie.
Acest conflict, care a transformat teritoriul palestinian într-o „zonă a morții”, potrivit ONU, este deja de departe cel mai sângeros dintre cele cinci conflicte care au opus Israelul și Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007.
Zilnic, civili sunt prinși în lupte și bombardamente care nu au cruțat nicio zonă, au devastat cartiere întregi și au forțat 1,7 milioane de palestinieni dintr-o populație de 2,4 milioane de locuitori să își părăsească locuințele.
Bombardamentele israeliene au provocat moartea a cel puțin 76 de persoane în ultimele 24 de ore, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.
Înainte de ivirea zorilor, bombardamentele au vizat zone din nordul Gaza, însoțite de lupte la sol, precum și Khan Younis și Rafah, în sud, potrivit unui jurnalist AFP aflat în acest teritoriu înghesuit.
Luptele sunt concentrate în Khan Younis, la 3 km nord de Rafah.
De la începutul războiului, la 7 octombrie, 29.
954 de palestinieni au fost uciși, majoritatea civili, potrivit ultimelor cifre furnizate miercuri de Ministerul Sănătății al Hamas.
În aceeași zi, comandouri Hamas infiltrate din Fâșia Gaza vecină au efectuat un atac fără precedent în sudul Israelului, ucigând cel puțin 1.
160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe date oficiale israeliene.
În timpul atacului, aproximativ 250 de persoane au fost răpite și duse în Gaza.
Potrivit Israelului, 130 de ostatici sunt încă reținuți acolo, dintre care 31 ar fi morți.
105 ostatici au fost eliberați de Hamas în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni în timpul unui armistițiu la sfârșitul lunii noiembrie.
Ca represalii, Israelul a jurat să anihileze Hamas, pe care o consideră o organizație teroristă.
După ce a desfășurat o campanie de bombardamente terestre, maritime și aeriene împotriva Fâșiei Gaza, armata israeliană a lansat la 27 octombrie o ofensivă terestră în nordul teritoriului, avansând spre sud, în timpul căreia a pierdut 242 de soldați.
Potrivit ONU, 2,2 milioane de persoane – marea majoritate a populației – sunt amenințate de foamete pe teritoriul asediat de Israel din 9 octombrie, în special în nord, unde distrugerile, luptele și jafurile au făcut aproape imposibilă livrarea de ajutoare, sub rezerva aprobării Israelului.
Niciun convoi nu a putut ajunge în nordul Fâșiei Gaza din 23 ianuarie, potrivit ONU, care denunță de asemenea obstacolele impuse de Israel.
„Nu există hrană aici”, a declarat pentru AFP Marwan Awadieh, un locuitor al regiunii.
„Nu știm cum vom supraviețui”.
„Dacă nu se schimbă nimic, foametea este iminentă în nordul Gaza”, a avertizat Carl Skau, directorul executiv adjunct al Programului Alimentar Mondial (PAM).
„Dacă nu se face nimic, ne temem că o foamete generalizată în Gaza este aproape inevitabilă”, a adăugat Ramesh Rajasingham, director de coordonare al Biroului ONU pentru Afaceri Umanitare (OCHA).