O pană bizară a internetului a afectat marți Rusia, rețele locale populare precum Telegram şi VKontakte, suferind întreruperi masive ale serviciilor, în timp ce platforme social media interzise, precum Facebook și Instagram, au revenit online parțial, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.
Centrul de monitorizare a reţelei publice de comunicaţii a Rusiei a declarat marţi că specialiştii săi au înregistrat o „cădere masivă” a aplicaţiei Telegram, cea mai populară aplicație de mesagerie în țară și canalul favorit al numeroși oficiali ruși pentru a-și transmite mesajele către populație.
Telegram nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Corespondenţi Reuters din Moscova au constatat întreruperi ale Telegram, YouTube şi Vkontakte pentru aproximativ 90 de minute.
„Funcţionarea Telegram messenger şi a unui număr de alte servicii în Rusia a fost deja restabilită”, a declarat ministerul digitalizării Rusiei într-un comunicat, adăugând că au avut loc de asemenea întreruperi ale funcţionării aplicaţiei în afara Rusiei.
„Împreună cu Roskomnadzor, lucrăm pentru a stabili cauza incidentului”, se spune în comunicat.
Însă la scurt timp după începerea problemelor, corespondenții Reuters de la Moscova au relatat că mai multe platforme interzise, inclusiv Facebook și Instagram, au revenit brusc online, putând fi accesate de utilizatorii ruși fără folosirea unui serviciu de tip VPN care să ascundă IP-ul lor.
Autoritățile de la Moscova au blocat accesul rușilor la aceste două platforme social media încă din martie 2022, la doar o lună de la declanșarea războiului din Ucraina, declarând compania Meta care le deține ca fiind o „organizație teroristă”.
Deși WhatsApp, serviciul de mesagerie deținut de Meta, încă poate fi folosit în Rusia, autoritățile au emis mai multe amenzi pentru acesta.
Mai devreme în cursul lunii februarie o instanță din Moscova a anunțat că a dispus arestarea în absență a lui Andy Stone, purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, compania fondată și condusă de Mark Zuckerberg.
Ministerul rus al internelor a deschis un dosar penal pe numele lui Stone anul trecut, fără să dezvăluie însă ce acuzații îi sunt aduse purtătorului de cuvânt al companiei americane.
Instanța din districtul Basmanny al Moscovei a declarat însă luni că acesta este inculpat pentru „promovarea unor activități teroriste, apeluri publice la comiterea unor acte teroriste, justificarea publică a terorismului sau propagandă a terorismului, și pentru apeluri publice la activități extremiste”.
Moscova caută demult să-şi îmbunătăţească infrastructura internă de internet, sau Runet, chiar deconectându-se de la internetul global pentru teste.
Anton Gorelkin, adjunctul şefului comisiei parlamentare pentru politică informaţională a Dumei de Stat, a spus că nu este clar ce a cauzat întreruperile aplicaţiei Telegram, dar că a învinui imediat statul rus este o greşeală, menţionând „teoriile conspiraţiei” conform cărora Rusia încearcă să blocheze resursele străine înainte de alegerile prezidenţiale din martie.
„Au existat şi vor exista astfel de incidente dintr-o varietate de motive: de la eroarea umană la atacuri ale hackerilor”, a declarat el.
„Mult mai important este cât timp ar fi nevoie pentru a elimina defecţiunea; de aceasta depinde amploarea pagubelor aduse economiei ruse”, a adăugat el.