Un raport britanic scoate la iveală rolul dictatorului cecen în destabilizarea efectuată de serviciile secrete ruse în Europa.
„Rusia lui Vladimir Putin a devenit un actor metodic în destabilizarea lumii”.
Aceste cuvinte, rostite de Emmanuel Macron pe 16 februarie, mărturisesc destabilizările tot mai numeroase ale Rusiei împotriva europenilor, potrivit Le Point, citat de Rador Radio România.
Ministrul Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, a denunțat la rândul său, pe 22 februarie la RTL, amenințările verbale făcute de operatorii ruși la adresa ambarcațiunilor de patrulare franceze care survolau apele internaționale din Marea Neagră.
Aceste amenințări rusești iau forme diferite și sunt descrise ca „neconvenționale” într-un raport publicat de Royal United Services Institute for Defense and Security Studies, un important grup de reflecţie britanic.
În fruntea țintelor Rusiei se află membrii NATO.
„Principalele constatări ale acestui raport sunt că serviciile speciale rusești caută în mod activ să-și sporească capacitățile în mai multe domenii care reprezintă amenințări strategice pentru membrii NATO”.
Printre aceste presiuni rusești, se află şi destabilizarea societăților europene.
Pentru a face acest lucru, rușii caută să „construiască o vastă rețea de influență între populațiile cecene și musulmane din Europa și Orientul Mijlociu”.
Pentru aceasta, GRU, serviciile ruse de informații, s-ar baza pe liderul cecen Ramzan Kadîrov și pe influența sa în rândul populației musulmane.
Kadîrov este chiar descris ca un „vector al influenței ruse” aflat în fruntea Ceceniei, o regiune dependentă de Kremlin de mai bine de cincisprezece ani.
Un exemplu concret este citat în raport.
„Sentimentul pro-rus este în creștere în rândul populației cecene din Franța.
În timpul revoltelor organizate de cecenii din Dijon din 2020, a fost înregistrată utilizarea simbolurilor rusești și a graffiti-urilor pro-ruse, cum ar fi „Slavă lui Putin!”.
Kremlinul urmărește întotdeauna un singur obiectiv: „Să contribuie la subminarea intereselor occidentale”.
În Franța, comunitatea cecenă reunește în jur de 60.
000 de oameni.
„Kadîrov poate ajunge la o audiență în lumea cecenă și musulmană pe care Moscova nu poate”.
O altă pârghie de influență, mai surprinzătoare, este MMA (Mixed Martial Arts), un sport de luptă, practicat de mulți ceceni.
„Artele marțiale au fost folosite pe scară largă ca vectori de influență pentru Kadîrov din 2007”.
Pentru a ilustra acest lucru, autorii acestui raport citează exemplul lui Abdoullakh Anzorov, asasinul profesorului Samuel Paty.
„Este interesant, pentru că se află la intersecția influențelor religioase și etnice ale lui Kadîrov”, subliniază ei, amintind că Anzorov a fost membru al unui club cecen MMA din Paris.
„A fost apoi felicitat de Kadîrov, care a declarat că profesorul este vinovat de propria sa ucidere”, amintesc autorii raportului.
Comentarii amplificate în comunitățile musulmane de fermele de troli.
Această propagandă prin Ramzan Kadîrov afectează și țările musulmane.
„Este transmisă imaginea romantică a lui Kadîrov ca apărător al islamului care se opune ereticilor occidentali care încearcă să distrugă valorile tradiționale”.
Exemplu recent, un videoclip a fost distribuit masiv pe rețelele de socializare în care fiul lui Kadîrov lovește un prizonier acuzat că a ars un Coran.
O reacție la actualitatea din Suedia, unde în ultimele luni au avut loc mai multe arderi ale Coranului.
O altă concluzie a acestui raport privind amenințările neconvenționale rusești este continuarea activităților Grupului Wagner de către GRU.
Moartea lui Evgheni Prigojin în august 2023 nu a pus capăt organizației paramilitare.
Au preluat acum diferite servicii.
Acest lucru confirmă ipoteza multor experți când Prigojin a murit în urmă cu șase luni.
„Wagner provine din GRU, serviciile militare de informații care depind de Apărare.
Misiunile sale erau în principal operațiuni clandestine.
Este, prin urmare, o întoarcere la origini”, a explicat Lou Osborn în septembrie 2023, investigatoare în cadrul colectivului All Eyes on Wagner și coautoare a lucrării „Wagner, investigație în centrul sistemului Prigojin” (ed.
aubourg, 2023).
Potrivit autorilor raportului, activitățile Grupului Wagner au fost împărțite în două entități: corpul de voluntari și forța expediționară.
Prima se referă la activitățile din Ucraina, iar cea de-a doua în Africa.
Pe continentul african, obiectivul rămâne același: „urmărirea activă a extinderii parteneriatelor cu intenția explicită de a înlocui occidentalii”, potrivit Le Point, citat de Rador Radio România.