La doar câteva zile după ce primele tancuri Abrams primite de ucraineni au ajuns în zona frontului a apărut și prima pierdere confirmată de imagini foto-video.
Un tanc Abrams model M1A1 al ucrainenilor ar fi fost lovit de forțele rusești în apropiere de Avdiivka, localitatea capturată de ruși după o luptă de peste patru luni.
Imaginile video din dronă surprind un tanc Abrams M1A1 aparent circulând singur într-o zonă din apropiere de front.
Ulterior, alte imagini îl ilustrează în flăcări și avariat serios.
Nu este clar cu ce a fost scos din luptă tancul respectiv și nici ce s-a întâmplat cu echipajul ucrainean.
Imaginile apărute luni s-au răspândit rapid pe rețelele sociale, în condițiile în care atacul ar fi avut loc chiar în aceeași zi.
This is the drone operator who destroyed the first Abrams tank on the Ukrainian front. Imagine losing a $9 million tank against a $20,000 drone. #DestroyedAbrams #Russia #RussianArmy #Drone pic.twitter.com/wtIO77lowQ
— Honnorius (@Catalin00713090) February 26, 2024
Publicația americană Businesses Insider scria în urmă cu câteva luni că, deși Statele Unite au livrat de ceva timp Ucrainei tancurile de tip Abrams M1A1, armata ucraineană nu le-a folosit încă în luptă și că le-ar păstra pentru noi lupte în această primăvară.
Cele 31 de tancuri de acest tip au sosit în Ucraina în luna septembrie, dar au fost zărite în luptă abia în urmă cu câteva zile.
Potrivit experților americani, conducerea Forțelor Armate ale Ucrainei ar fi păstrat tancurile pentru o nouă contraofensivă, dar informațiile au rămas neclare.
Aproximativ 200 de militari ucraineni au fost instruiți la bazele armatei americane din Germania pentru a opera tancurile Abrams, instrucția incluzând și un exercițiu combinat al forței de armament care simulează operațiunile cu forţa unui batalion.
SUA a promis și livrat deja din septembrie primele din cele 31 de tancuri M1A1 pentru Ucraina.
Tancurile Abrams sunt al treilea model de tanc greu de luptă pe care Ucraina îl primește, după tancurile Challenger 2 primite din partea Marii Britanii și cele Leopard 2 furnizate de mai multe țări NATO, printre care Polonia și Germania.
La acestea se adaugă și tancurile Leopard 1, predecesoarele celui mai modern model de „Leopard”, însă deocamdată nu este clar câte unități din acest tip a primit Ucraina întrucât multe dintre ele aveau nevoie de reparații și recondiționare înainte de a putea fi trimise la luptă.
Armata ucraineană a primit de asemenea mai multe tancuri de fabricație sovietică modernizate pe larg în țările NATO după căderea URSS, ca de exemplu modelul M-55S donat de Slovenia.