Procurorii DNA „sunt conștienți” că în acest an, în care au loc patru tipuri de alegeri, există riscul ca orice vor face să fie „interpretat şi să stârnească controverse sau discuţii”, a declarat, luni, șeful Direcției Naționale Anticorupție, Marius Voineag.
Voineag – aflat la conducerea DNA din martie 2023 – a susținut că în timpul mandatului său procurorii au „redescoperit curajul” de a investiga cazuri de mare corupţie.
El a recunoscut că mandatul său la șefia DNA a reprezentat pentru instituţie „o perioadă de tranziţie, mai degrabă decât un nou început, o perioadă de adaptare a instituţiei la noile realităţi ale societăţii”.
Procurorul general, Alex Florenţa, a susținut și el, în discursul de la bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că acest an se anunţă „unul cu multe provocări din care nu vor lipsi cel mai probabil atacurile la adresa Ministerului Public sau DNA” și le-a cerut procurorilor să rămână „vigilenţi în faţa oricăror tentative de a-i dezbina şi de a-i deturna de la scopul misiunii lor”.
El i-a îndemnat pe procurori să „se ridice deasupra mizelor care nu le aparţin şi să nu se lase influenţaţi de acestea”, spunând că DNA nu trebuie să fie „despre un procuror sau altul, despre opinii sau trăiri personale”, ci „despre principiile durabile care i-au guvernat activitatea”.
Procurorul general s-a declarat convins că „undeva în cursul acestui an” „vor fi mulţi” cei care vor încerca să îi dezbine pe procurori:Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, s-a referit și ea, în discursul susținut la bilanțul DNA, la acest an electoral, și le-a transmis procurorilor să „ignore zgomotul de fond”, care va fi destul de puternic: