Angajații din Sănătate vor picheta sediile ministerelor Sănătății și Muncii

Spread the love

  Angajații din Sănătate vor picheta joi, sediile ministerelor Sănătății și Muncii, ei fiind nemulțumiți de majorarea salariului cu doar 15%.

Potrivit reprezentanților Federației „Solidaritatea Sanitară”, creșterea acoperă numai parțial inflația și este departe de nivelul acesteia din ultimii ani.

  Vasile Radu, președintele Solidaritatea Sanitară Cluj, a declarat pentru monitorulcj.

ro că din județul nostru s-au deplasat la București circa 100 de persoane pentru a picheta sediile ministerelor Muncii și Sănătății.

„Deşi Guvernul prezintă această măsură drept o creştere salarială, ea nu reprezintă o creştere a puterii de cumpărare a veniturilor salariale ale angajaţilor din sănătate.

Este doar o acoperire parţială a inflaţiei, departe de nivelul acesteia din ultimii ani.

A discuta despre o creştere salarială înseamnă a discuta despre creşterea puterii de cumpărare.

Orice altă formă de «creştere» salarială care nu îndeplineşte această condiţie menţine status-quo-ul scăderilor veniturilor salariale”, se arată în comunicatul transmis de cei de la Federația „Solidaritatea Sanitară.

”Astfel, între orele 12.

00 – 13.

30 va fi pichetat sediul Ministerului Sănătăţii, iar de la 13.

30 la 15.

00 sindicaliştii vor picheta sediul Ministerului Muncii.

„Pichetările din faţa celor două ministere sunt ultimele acţiuni de protest pe care le desfăşurăm în stradă cu un număr redus de persoane.

Ele vor fi continuate de «protestul din pauza de masă» (o repetiţie pentru greva generală) ce se va desfăşura în data de 29.

02.

2024 şi ultimul protest în stradă dinaintea grevei generale, respectiv mitingul naţional al angajaţilor din sănătate, care va fi desfăşurat în Piaţa Victorie de Ziua naţională a personalului medical (luni, 11 martie)”, se mai arată în comunicat.

O creştere cu cel mult 10% a veniturilor salarialeSindicaliştii au adăugat că realitatea evoluţiei veniturilor salariale ale angajaţilor din sănătate este demonstrată de datele statistice oficiale, care arată că inflaţia în perioada 1 ianuarie 2022 – 1 ianuarie 2024 este de 23,59%.

„Dacă din valoarea inflaţiei scădem majorările salariale nominale medii din această perioadă, care au fost (în ultimii doi ani, incluzând 1 ianuarie 2024) de 6,25% devine evident faptul că doar în ultimii doi ani puterea de cumpărare a veniturilor salariale medii (veniturile salariale reale) ale angajaţilor din sănătate a scăzut cu 17,34%.

O creştere cu 15% doar a salariilor de bază în următoarele luni înseamnă o creştere cu cel mult 10% a veniturilor salariale.

În consecinţă, la momentul final al creşterilor salariale angajaţii din sănătate vor avea o scădere salariilor reale (a puterii de cumpărare a veniturilor salariale) cu cel puţin 7,34% raportat la inflaţia de până acum.

Acestei scăderi i se va adăuga evoluţia inflaţiei din perioada următoare (4,7% până la sfârşitul anului 2024 pe prognoza BNR), care va determina la nivelul anului 2024 o scădere a veniturilor salariale reale de 12,4%”, au mai transmis sindicaliştii.

Articol realizat de Andrei NARIȚACitiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns