În centrul municipiului Cluj-Napoca, pe Bulevardul Eroilor, urmează să fie amenajat un Muzeu dedicat personalităților din Cluj, care prin activitatea lor au îmbogățit cultura națională.
Marți, edilul Emil Boc a semnat autorizația de construire pentru realizarea viitorului obiectiv cultural.
Astfel, potrivit datelor oficiale, în muzeu vor fi expuse obiecte ce au aparținut Mitropolitului Clujului, ÎPS Bartolomeu Anania sau exponate din recuzita taragotistului Dumitru Fărcaș.
De altfel, spațiul va adăposti multiple tipuri de prezentări, inclusiv în format digital.
„Voi semna autorizația de construcție pentru realizarea Muzeului personalităților clujene, care va fi amplasat pe Bulevardul Eroilor nr.
17”, a declarat primarul Emil Boc prin intermeiul unui mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook.
„Autorizația de construcție presupune o amenajare specială a acestui spațiu, care va fi o memorie vie a marilor personalități clujene.
Acolo vom avea și prezentări în format digital a marilor personalități clujene, dar în egală măsură vom avea și de la Bartolomeu Anania o Biblie, vom avea, poate, de la Dumitru Fărcaș un taragot sau ceva din recuzita cu care marele artist al neamului românesc ne-a încântat și, evident, de la multe, multe alte personalități clujene un loc în care ne vom prețui valorile, ne vom prețui clujenii și de asemenea va fi un moment în care ne vom putea gândi la viitor, ca fiecare să lăsăm o urmă în acest oraș înspre binele locuitorilor din Cluj-Napoca”, a declarat, miercuri, primarul Emil Boc.
În urma semnării autorizației, proiectul va parcurge următoarele etape necesare implementării.
„Începem lucrarea și vă vom ține la curent cu stadiul proiectului de realizare a Muzeului personalităților clujene”, a dat asigurări Emil Boc.
Noul muzeu va avea sediul pe Bulevardul Eroilor, va ocupa o suprafață de aproape 100 de mp și va reprezenta un mix între un muzeu clasic și unul digital.
Încă din toamna anului trecut, primarul Emil Boc anunța că proiectul muzeului va intra în etapa de execuție în 2024.
Costul lucrărilor este estimat la 1 milion de euro.
„Anul viitor va intra în faza de execuție, este un proiect care costă în jur de un milion de euro și care va da posibilitatea clujenilor să vadă personalitățile orașului”, declarat în octombrie 2023 primarul Emil Boc.
Muzeul va cuprinde exponate în format print, dispozitive multimedia, digital cu cod QR, exponate fizice despre cele peste 400 de personalități locale – scriitori, istorici, artiști, oameni de știință, cercetători și inventatori.
Vizitatorii vor putea obține accesul prin intermediul unor terminale instalate – ochelari VR, căști, sau utilizând dispozitivele personale informații despre personalitățile respective, istorie locală etc.
Informațiile vor fi disponibile în limbile română, engleză, franceză, maghiară și germană.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro