Un amiral american spune că SUA poartă în Marea Roșie cea mai mare bătălie navală de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial

Spread the love

Un amiral al forțelor navale americane afirmă că lupta din Marea Roșie împotriva rebelilor Houthi este cea mai mare luptă navală de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Business Insider.

„Cred că ar trebui să ne întoarcem până la al Doilea Război Mondial pentru a vedea nave implicate în lupte”, a declarat viceamiralul Brad Cooper într-un interviu acordat emisiunii „60 Minutes” de la televiziunea CBS News.

„Când spun implicate în lupte mă refer că asupra lor se trage, se trage asupra noastră iar noi tragem înapoi”, a explicat acesta.

Cooper, care este șeful adjunct al Comandamentului Central al SUA, a precizat de asemenea că marina americană a trimis în jur de 7.

000 de marinari în Marea Roșie.

Ofițerul naval a estimat că forțele americane au lansat în jur de 100 de rachete sol-aer pentru a doborî drone și rachete lansate de rebelii houthi din Yemen.

Începând cu luna noiembrie a anului trecut acești insurgenți șiiți au lansat numeroase atacuri asupra navelor care traversează Marea Roșie, afirmând că loviturile sunt menite să îi susțină pe palestinienii atacați de Israel și să convingă cancelariile occidentale să pună presiuni pe Israel în vederea opririi ofensivei sale din fâșia Gaza.

Vorbind despre informațiile potrivit cărora rebelii Houthi sunt susținuți și înarmați de Iran, la fel ca alte organizații islamiste din Orientul Mijlociu, viceamiralul Brad Cooper a declarat că acest lucru „este cât se poate de clar”.

„Iranienii i-au aprovizionat pe [rebelii] houthi timp de un deceniu.

Ei i-au reaprovizionat.

Ei îi reaprovizionează pe mare chiar acum, în timp ce noi stăm aici”, a subliniat ofițerul naval american.

„Știm că asta se întâmplă.

Ei îi consiliază și le oferă informații privind țintele”, a adăugat el.

Statele Unite și Houthi au fost angajate într-un ciclu de atacuri și contraatacuri de când insurgenții au început să lanseze atacuri împotriva navelor comerciale în largul coastelor Yemenului la jumătatea lunii noiembrie, perturbând traficul maritim într-o zonă prin care trece 12% din comerțul mondial.

Rebelii Houthi și-au declarat sprijinul pentru Hamas și au anunțat că vor viza orice navă care călătorește spre Israel.

Nu este clar însă dacă toate navele pe care le-au atacat de-a lungul ultimelor luni se îndreptau de fapt spre Israel.

Rebelii Houthi fac parte din așa-zisă „Axă a Rezistenței” susținută de Iran, cea mai mare putere șiită din Orientul Mijlociu.

La fel ca Iranul, aceștia și-au exprimat sprijinul pentru palestinieni imediat după atacul sângeros al Hamas împotriva Israelului care a șocat comunitatea internațională pe 7 octombrie.

Lasă un răspuns