Ministrul chinez al securităţii publice, Wang Xiaohong, l-a îndemnat pe ministrul american al securităţii interne, Alejandro Mayorkas, în cadrul unei întâlniri avute duminică la Viena, să pună capăt „hărţuirii” la care ar fi supuşi studenţii chinezi care intră pe teritoriul Statelor Unite, transmite luni agenția AFP, citată de Agerpres.
Potrivit unei informări despre discuţiile de la Viena, Beijingul a îndemnat Washingtonul să „înceteze să hărţuiască şi să controleze fără motiv aparent studenţii chinezi”, a relatat agenţia de presă Xinhua.
Beijingul a afirmat în mai multe rânduri că cetăţeni chinezi posesori de documente de călătorie valide au fost supuşi pe aeroporturile americane unor interogatorii agresive şi expulzări.
Luna trecută, ambasada sa la Washington le-a recomandat călătorilor chinezi să evite aeroportul internaţional Washington-Dulles.
În timpul întâlnirii cu Mayorkas, aflat în centrul unor controverse de amploare la Washington din cauza migrației ilegale la granița de Sud a SUA, Wang a îndemnat Statele Unite să „vegheze ca cetăţenii chinezi să beneficieze de un tratament echitabil la intrare şi de o demnitate totală”, a transmis agenția chineză de stat Xinhua.
Wang a insistat de asemenea pe lângă Mayorkas ca acesta să „rectifice” decizia Statelor Unite de a plasa China pe lista principalelor ţări de tranzit sau de producţie de stupefiante.
Autorităţile americane acuză China de complicitate la comerţul cu fentanil, un drog de sinteză mult mai puternic decât heroina şi care este cauza a peste 70.
000 de decese prin supradoză pe an în SUA.
Luna trecută, la Beijing, autorităţile chineze şi americane au convenit să coopereze spre a reduce producţia ingredientelor necesare fabricării fentanilului.
Un comunicat american despre întrevederea de duminică precizează că Mayorkas şi Wang au avut „o discuţie sinceră şi constructivă cu privire la măsurile necesare pentru a lupta împotriva propagării precursorilor chimici” ai fentanilului.
„Cele două părţi au asumat de asemenea angajamente în ce priveşte continuarea cooperării în materie de aplicare a legii, schimburi tehnice bilaterale între oameni de ştiinţă şi alţi experţi, programarea produselor chimice precursoare şi întărirea cooperării multilaterale”, afirmă comunicatul.
Acesta mai menţionează că Washingtonul şi Beijingul au abordat de asemenea extinderea cooperării „în lupta pentru a proteja copiii împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor online”.