Șase motive pentru care Bucureștiul are nevoie de trotinete electrice

Spread the love

Fie că ne place să recunoaștem sau nu, trotinetele electrice sunt un mijloc de transport alternativ util.

Nu trebuie decât să ne uităm la un oraș aglomerat, asemenea Bucureștiului, unde la ore de vârf ajungem să petrecem mai mult timp pe loc decât în mișcare.

Inițiativele din ultimii ani, care au deschis străzile și au extins accesul pietonal în timpul weekendului, au fost primite cu multă apreciere din partea bucureștenilor.

Acestea ne-au ajutat să vedem ce înseamnă să avem un oraș cu mai puține mașini, aer mai curat și mai mult spațiu pentru pietoni.

Uneori, trotinetele sunt privite mai mult ca niște mijloace de agrement sau de transport la final de săptămână.

Ei bine, lucrurile stau un pic diferit, iar datele statistice ne confirmă asta.

În ultimul an, vânzările de trotinetele electrice private au crescut foarte mult, semn că acestea devin din ce în ce mai populare.

Cifrele publicate doar de retailerii online ne spun că românii cumpără, anual, aproximativ 50.

000 de trotinete electrice, adică mai mult decât totalul trotinetelor puse la dispoziție de toți operatorii de servicii de sharing, pe toată suprafața României.

Deși servesc acelorași scopuri, există, totuși, diferențe importante între trotinetele în regim public de închiriere și cele private.

De exemplu, trotinetele Bolt includ o serie de tehnologii care previn condusul nesăbuit sau deplasarea în tandem.

În plus, se asigură că viteza de deplasare este limitată și în acord cu legislația în vigoare, că acestea nu pot fi conduse prin orice zonă din oraș și, totodată, că sunt protejate prin două tipuri de asigurare.

Utilizatorii de trotinete electrice Bolt sunt obligați să respecte legislația prin intermediul funcționalităților implementate constant în aplicație, care au rolul de monitorizare a comportamentului pe toată durata folosirii și parcării trotinetei.

Bolt oferă acest serviciu din 2020, iar cererea este în creștere pentru toate orașele în care compania operează.

Pentru a înțelege de ce sunt atât de populare, voi trece în revistă principalele șase motive pentru care un oraș ca București are nevoie de trotinete electrice.

Fac legătura cu stațiile de transport în comun.

Trotinetele electrice Bolt sunt folosite de utilizatori în 40% din timp pentru a se deplasa pe distanțe scurte, de la sau până la stațiile mijloacelor de transport în comun, arată un studiu realizat în 17 țări europene, inclusiv în România.

Data viitoare, când ne grăbim și vrem să ajungem mai repede la metrou, putem alege să luăm o trotinetă electrică.

Reduc costurile zilnice de transport.

Utilizarea unei trotinete electrice poate contribui la o reducere semnificativă a costurilor de transport zilnice.

Cheltuielile asociate cu parcarea – în creștere constantă, mai ales în inima orașului – și timpul pierdut în căutarea unui loc liber nu mai constituie o problemă.

Desigur, o trotinetă nu poate înlocui complet o mașină și reciproc.

Cu toate acestea, esențial este să identificăm momentele și modalitățile în care putem utiliza eficient aceste mijloace de transport.

Contribuie la decongestionarea traficului.

O trotinetă electrică oferă o soluție eficientă pentru evitarea aglomerației și pentru a naviga rapid în traficul urban dens, în special pe distanțe scurte.

Această modalitate de transport este deja adoptată de utilizatori ca alternativă la mașina personală, beneficiind de un mijloc de deplasare sigur, eficient și ușor de utilizat în sistem partajat, care le permite să parcurgă – parțial sau total – un drum pe distanță scurtă sau medie.

Nu cred că mai este necesar să amintesc nimănui ce înseamnă să stai în traficul din București.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 30% dintre deplasările cu mașina în Europa acoperă distanțe mai mici de 3 km, iar 50% acoperă distanțe mai scurte de 5 km.

Regândirea modului în care ne deplasăm poate avea un impact pozitiv asupra comunității, precum reducerea aglomerației, a zgomotului și a poluării orașelor.

O trotinetă electrică economisește timp și evită stresul traficului.

Reprezintă un mijloc ecologic de deplasare.

Deoarece funcționează pe bază de energie electrică, trotineta reprezintă o opțiune mult mai prietenoasă cu mediul, în comparație cu vehiculele pe combustie internă.

Acestea nu emit gaze de eșapament sau substanțe poluante și contribuie atât la reducerea poluării aerului, cât și la reducerea poluării fonice.

Studiile noastre demonstrează că trotinetele Bolt au contribuit la evitarea a peste 2,4 milioane de kg de emisii de dioxid de carbon în 17 țări din Europa în 2022.

Această cantitate este echivalentul a 18,5 milioane de pungi de plastic de unică folosință sau a 2600 de zboruri dus-întors de la Paris la New York.

Sunt ușor accesibile și dublu asigurate.

Trotinetele Bolt sunt ușor de închiriat prin intermediul aplicației, beneficiază de două tipuri de asigurare și includ tehnologii care ajută utilizatorii să fie mai responsabili în trafic și să parcheze corect.

Pe lângă toate acestea, trotinetele noastre sunt limitate la o viteză maximă de deplasare de 25 km/h, iar în unele zone urbane aceasta este redusă și mai mult, până la 15 km/h sau chiar mai puțin în anumite zone pietonale.

Nu în ultimul rând, sistemul de evaluare a comportamentului, pe care îl folosim și îl comunicăm constant utilizatorilor, contribuie semnificativ la reducerea incidentelor în trafic.

Ocupă mai puțin spațiu de parcare în centrul orașului.

Atunci când sunt utilizate pentru a face legătura cu principalele stații de transport în comun, trotinetele electrice contribuie la reducerea numărului de mașini parcate în centrul orașului.

Deplasările pe distanțe scurte, de 3 km, pot fi un argument bun pentru a alege o trotinetă electrică publică în locul mașinii personale, pentru care nu găsim întotdeauna loc de parcare.

Mai puține mașini parcate în centrul Bucureștiului înseamnă mai mult spațiu de plimbare și acces pietonal facil.

Bucureștiul este un oraș aglomerat și poate ne-am obișnuit prea mult cu asta, dar nu înseamnă că lucrurile nu se pot schimba.

La fel cum mersul pe jos, cu transportul în comun sau cu serviciile de ride-hailing au devenit o obișnuință pentru deplasările urbane, utilizarea trotinetelor electrice reprezintă piesa de puzzle care completează acest peisaj.

Însă, și mai important este faptul că toate aceste mijloace de transport sunt complementare, ceea ce ne oferă libertatea de a alege cum ne putem deplasa cât mai inteligent, rapid și ecologic, în funcție de context.

Un articol semnat de Călin Leuștean, Country Manager Micromobility, Bolt Articol susținut de Bolt

Lasă un răspuns