Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, la Slobozia că propunerea impozitării concediilor medicale a venit de la Ministerul de Finanţe, dar că pentru pacienţii cu boli cronice sau oncologici va exista „o măsură reparatorie”.
Ministrul Sănătăţii consideră că impozitarea concediilor medicale nu reprezintă o supraimpozitare.
În România s-au înregistrat 274.
000 de concedii medicale acordate pentru dureri de spate şi 187.
000 de concedii medicale acordate „pentru strănutat şi răceală”, a susținut marți premierul Marcel Ciolacu, arătându-se nemulţumit că pentru astfel de afecţiuni se dau concedii medicale pentru care ar trebui aplicată scutirea de impozit, dacă acest lucru va fi aprobat şi de Camera Deputaţilor.
Și săptămâna trecută premierul Marcel Ciolacu declara că trebuie descurajat abuzul de concedii medicale nejustificate, precizând, însă, că este nevoie de o clarificare legislativă pentru cei pentru care este obligatoriu acest tip de concediu.
Amintim că Senatul a eliminat, luni, impozitarea de 10% pe concediile medicale, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc afirmând că, prin amendamentul adoptat, s-a eliminat şi impozitarea concediului de maternitate şi impozitarea concediului pentru îngrijirea copilului bolnav.
Proiectul merge acum la Camera Deputaţilor – for decizional.
Impozitarea cu 10% a concediilor medicale a fost introdusă în decembrie 2023 prin ordonanță de urgență.
Ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș, a apărat măsura susținând, în mod fals, că nu se aplică pacienților oncologici sau în cazul concediilor de maternitate.
Introducerea, de la 1 ianuarie, a impozitării cu 10% a concediilor medicale a fost criticată dur de asociaţiile de pacienţi.
Citește și: