Primăria Capitalei, cu tot cu subordonate, estimează că va avea în 2024 un buget de 10,6 miliarde lei, strict bugetul local fiind de 7,8 miliarde lei, cu tot cu fondurile europene – 1 miliard lei, potrivit proiectului pus în dezbatere publică.
Subvenția la termoficare este de 1,8 miliarde lei, iar cea pentru transportul public 1,1 miliarde lei.
Cheltuielile de personal se ridică la 164 milioane lei, iar despăgubirile câștigate în instanță – 270 milioane lei.
Cheltuielile de investiții strict ale municipalității, fără subordonate, sunt 1,5 miliarde lei.
Cele 1,5 miliarde lei sunt alocate în linii mari astfel: Se propune alocarea a 8,7 milioane lei, iar majoritatea banilor merg la următoarele obiective: Primarul general, Nicușor Dan, a declarat duminică, într-o conferință de presă despre buget, că anul acesta veniturile municipalității sunt de circa 6,5 miliarde lei, dacă înlăturăm sumele primite de la bugetul de stat pentru salariile medicilor, personalul neclerical, și toate fondurile europene care vor veni.
Primarul general a mai declarat că anul acesta municipalitatea a primit mai puțini bani din cauza modificărilor făcute de Guvern.
„Din păcate, avem mai puţini bani decât anul trecut.
După cum am spus de mai multe ori, avem 620 de milioane de lei care ni s-ar fi cuvenit şi pe care Guvernul a propus şi Parlamentul a decis să nu ni-i dea, o reducere de la 50% la 47% a impozitelor pe salarii ale bucureştenilor, care ar fi trebuit să fie 50% la noi şi au fost 47%, şi 2% pentru instituţiile de cultură, care sunt toate la noi şi pentru care nu am primit aceşti bani pe care judeţele i-au primit.
Din cauza asta sunt foarte multe lucruri pe care am fi dorit să le facem şi pe care nu am avut bani să punem în buget ca să le facem”, a precizat Nicușor Dan.
Acesta a explicat și de unde a tăiat banii.
„De exemplu, deşi ALPAB-ul a propus, am tăiat în mare parte paza din parcuri.
Am tăiat 100 de milioane de la Administraţia Străzilor pentru reparaţii de străzi şi trotuare, din ce au propus ei, că ei puteau să propună 500 de milioane de lei la necesarul pe care îl avem în Bucureşti.
Mai multe reparaţii la instituţiile de cultură, la mai multe clădiri pe care le avem, reparaţii de alei, la circ, în cimitire, policlinici, sunt nişte centrale termice vechi de cartier care n-au mai fost modernizate de foarte mult timp, toate aceste investiţii aş fi vrut să le avem în bugetul local, dar vrem să fim responsabili cu bugetul local, să nu ducem Primăria din nou în zona de faliment”, a mai explicat primarul general.
După ce trece perioada de dezbatere publică, bugetul propus de primar va fi supus la vot în Consiliul General.
Rămâne de văzut ce amendamente vor fi făcute acolo și dacă PNL va vota bugetul și cu ce amendamente.