Producţia industrială a scăzut cu 2% în Uniunea Europeană, şi cu 2,4% în zona euro, în 2023 comparativ cu 2022, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citat de Agerpres.
În decembrie 2023, producţia industrială a crescut cu 2,6% în zona euro şi în Uniunea Europeană, comparativ cu noiembrie, când s-a înregistrat un avans de 0,4% în zona euro şi de 0,5% în UE.
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere în decembrie, comparativ cu noiembrie, s-a înregistrat în Irlanda (23,5%), Olanda (6,6%) şi Danemarca (5,6%), iar cel mai sever declin în Slovenia (-7,4%), Croaţia (-4,3%) şi Finlanda (-2,7%).
În cazul UE, producţia de bunuri de capital a crescut cu 18%, cea de bunuri de folosinţă imediată cu 0,6%, în timp ce s-a înregistrat un avans de 0,4% atât pentru producţia de energie cât şi pentru cea de bunuri de folosinţă îndelungată.
Producţia de bunuri intermediare a scăzut cu 0,7%.
În decembrie, comparativ cu perioada similară din 2022, producţia industrială a crescut cu 1,2% în Uniunea Europeană şi în zona euro.
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere anuală s-a înregistrat în Irlanda (44,7%), Danemarca (6,7%) şi Malta (5%), iar cel mai sever declin în Slovenia (-10,2%), Ungaria (minus 8,7%) şi Bulgaria (-6,9%).
În cazul UE, producţia de bunuri de capital a crescut cu 8,6%, în timp ce a scăzut producţia de energie (cu 1,3%), de bunuri de folosinţă imediată (cu 1,7%), de bunuri intermediare (cu 4%) şi de bunuri de folosinţă îndelungată (cu 6,4%).
Datele pentru România nu au fost disponibile, conform Eurostat.
Însă Institutul Naţional de Statistică din România a anunţat miercuri că producţia industrială s-a redus în 2023, ca serie brută, cu 4,9% faţă de anul anterior, pe fondul scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 9,2% şi a industriei prelucrătoare cu 4,6%.
În luna decembrie 2023, faţă de luna precedentă, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 16,4%, din cauza scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-21%) şi industria extractivă (-6,5%).
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 6,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-7,4%), industria extractivă (-5,8%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,1%).
Citește și: