Rusia a suspendat plăţile anuale către Consiliul Arctic

Spread the love

Rusia a suspendat plăţile anuale către Consiliul Arctic până la reluarea „lucrărilor reale” cu participarea tuturor ţărilor membre, a anunţat agenţia de ştiri de stat rusă RIA, citând ministerul de externe al ţării, scrie Reuters.

Rusia a suspendat plăţile anuale către Consiliul Arctic „În prezent, plata contribuţiilor anuale ale Rusiei la bugetul Consiliului Arctic a fost suspendată până la reluarea lucrărilor reale în acest format cu participarea tuturor ţărilor membre”, a declarat ministerul pentru RIA.

Deocamdată, Rusia nu ia în considerare posibilitatea de a părăsi Consiliul, a mai anunţat ministerul.

Cooperarea dintre statele arctice vestice din cadrul organismului interguvernamental şi Moscova a ajuns la un punct mort după ce Rusia a lansat invazia sa la scară largă în Ucraina în urmă cu doi ani.

Vezi mai multe articole din categoria externe Consiliul Arctic a fost creat în 1996 pentru a discuta probleme care afectează regiunea polară, de la poluare la dezvoltarea economică locală şi până la misiuni de căutare şi salvare.

Activitatea Consiliului, care cuprinde cele opt state arctice: Finlanda, Norvegia, Islanda, Suedia, Rusia, Danemarca, Canada şi Statele Unite, a produs în trecut acorduri obligatorii privind protecţia şi conservarea mediului.

Însă, odată cu încetarea cooperării cu Moscova, aproximativ o treime din cele 130 de proiecte ale consiliului au fost suspendate anul trecut, noi proiecte nu pot fi demarate, iar cele existente nu pot fi reînnoite.

Lasă un răspuns