Scholz pledează pentru o producție de armament „pe scară largă” în Europa: „Germania a fost mult timp un exemplu negativ”

Spread the love

Un „semnal” pentru industria de armament? Într-o Europă care se luptă să furnizeze muniție Ucrainei, producătorul german Rheinmetall investește pe termen lung cu o nouă fabrică de obuze și cu ambiția de a crește producția de zece ori, potrivit AFP.

Luni, cancelarul Olaf Scholz a pus piatra de temelie pentru viitoarea uzină de producție în cel mai mare complex industrial de apărare al țării, Unterlüss, în câmpiile împădurite din nordul Germaniei.

Începând cu 2025, aceasta va produce muniție de artilerie de 155 mm, cu scopul de a crește treptat capacitatea sa până la 200.

000 de proiectile pe an.

Potrivit cancelarului, acesta este un „semnal” pentru europeni, care sunt chemați să consolideze baza industrială de apărare a continentului, favorizând comenzile grupate și pe termen lung.

„Trebuie (.

.

.

) să ne întoarcem către producția de armament pe scară largă”, a insistat Olaf Scholz.

În pofida armelor în valoare de miliarde de euro livrate de țările UE Ucrainei de la începutul invaziei rusești, acestea sunt încă departe de a fi ajuns la o capacitate suficientă pentru a sprijini țara pe termen lung și pentru a-și reface propriile stocuri.

Totuși, aceasta este „o necesitate urgentă.

Căci, oricât de dură ar fi această realitate, nu trăim în timp de pace”, a subliniat cancelarul, pentru care „ambițiile imperiale” ale președintelui rus Vladimir Putin reprezintă „o amenințare majoră”.

În această situație, „oricine dorește pacea trebuie să reușească să descurajeze potențialii agresori”, a spus cancelarul.

Pentru a realiza acest lucru, UE-27 are nevoie de o cooperare industrială „mai strânsă”.

„O apărare puternică necesită o bază industrială solidă.

Acest lucru se va realiza dacă noi, europenii, ne punem în comun comenzile, dacă ne unim resursele și oferim astfel perspective industriei pentru următorii 10, 20 sau 30 de ani”, a subliniat el.

Scholz a recunoscut că Germania a fost mult timp un exemplu negativ, deoarece politica sa de înarmare „a fost condusă ca și cum ar fi fost vorba de cumpărarea unei mașini”, în timp ce industriile de apărare au nevoie de o planificare pe termen lung pentru a investi în noi capacități.

„Dacă vreau să cumpăr un Golf peste doi sau trei ani, știu că va fi în stoc”, a spus el, folosind metafora cu mașina.

Dar „tancurile, obuzierele, elicopterele și sistemele de apărare aeriană nu sunt disponibile pe un raft” și au nevoie de comenzi garantate de Rheinmetall își propune să producă până la 700.

000 de proiectile de artilerie pe an până în 2025, față de 400.

000 – 500.

000 în acest an.

Înainte de invazia rusă din Ucraina, a produs doar 70.

000.

Cel mai mare producător de armament din Germania „are deja o capacitate de producție mai mare decât cea a Statelor Unite” pentru obuze de 155 mm, a declarat pentru AFP șeful Rheinmetall, Armin Papperger.

În viitor, „Statele Unite ar dori să producă un milion de obuze pe an, iar Europa două-trei milioane, grație unei uniuni între partenerii europeni”, a adăugat el.

La sfârșitul lunii martie, europenii nu vor fi furnizat decât jumătate din milionul de obuze promis Ucrainei anul trecut.

Complexul Rheinmetall din Unterlüss produce deja obuze de 120 mm pentru tancurile Leopard 2 folosite pe frontul ucrainean.

Ritmul de producție a crescut de la 60.

000 de unități pe an înainte de 2022 la 240.

000.

Dar, cu mii de obuze trase în fiecare zi, trupele ucrainene au nevoi foarte mari și urgente pentru a încerca să respingă invazia rusă.

Iar armatele țărilor europene au propriile lacune de umplut.

După ani cu investiții mici, stocurile armatei germane sunt goale, iar necesarul de muniție este estimat de Rheinmetall la aproximativ 40 de miliarde de euro.

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a făcut apel la crearea unei veritabile „piețe unice” pentru apărare în UE, pe care cei 27 sunt încă departe de a o realiza.

Lasă un răspuns