Laura Buciu Laura Buciu Israelul a lansat o operaţiune a forţelor speciale care a permis eliberarea a doi ostatici israelieni din Rafah, în timpul unor lovituri aeriene luni dimineaţa, despre care oficiali locali din domeniul sănătăţii au declarat că au ucis 37 de persoane şi au rănit alte zeci, în oraşul din sudul Gaza.
Sursa foto: IDF O operaţiune comună a Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), a serviciului de securitate internă israelian Shin Bet şi a Unităţii Speciale de Poliţie din Rafah i-a eliberat pe Fernando Simon Marman, 60 de ani, şi Louis Hare, 70 de ani, a declarat armata israeliană, citată de Reuters.
Cei doi bărbaţi, care au fost răpiţi de Hamas din Kibbutzul Nir Yitzhak la 7 octombrie, se aflau în stare bună şi au fost duşi la Complexul medical Tel Hashomer, a precizat armata.
Vezi mai multe articole din categoria externe „A fost o operaţiune foarte complexă”, a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht, purtător de cuvânt al armatei israeliene.
„Am lucrat mult timp la această operaţiune.
Am aşteptat condiţiile potrivite”.
Ostaticii erau ţinuţi la etajul al doilea al unei clădiri care a fost străpunsă cu o încărcătură explozivă în timpul raidului, în care au avut loc schimburi intense de focuri de armă, a declarat Hecht.
În acelaşi timp, a fost efectuat un atac aerian pentru a permite extragerea forţelor, a precizat el.
Atacurile aeriene au provocat panică generalizată în Rafah, deoarece mulţi oameni dormeau când au început loviturile, au declarat locuitorii contactaţi de Reuters prin intermediul unei aplicaţii de chat.
Unii s-au temut că Israelul şi-a început ofensiva terestră în Rafah.
Avioane, tancuri şi nave israeliene au luat parte la lovituri, fiind lovite două moschei şi mai multe case, potrivit rezidenţilor.
Armata israeliană a declarat luni că a efectuat o „serie de lovituri” în sudul Fâşiei Gaza care s-au „încheiat”, fără a oferi mai multe detalii.
Preşedintele american Joe Biden i-a spus duminică premierului Benjamin Netanyahu că Israelul nu ar trebui să lanseze o operaţiune militară în Rafah fără un plan credibil pentru a asigura siguranţa celor aproximativ 1 milion de persoane care se adăpostesc acolo, a precizat Casa Albă.
Agenţiile umanitare spun că un asalt asupra Rafah ar fi catastrofal.
Acesta este ultimul loc relativ sigur din enclavă.