Colonel al armatei braziliene arestat în cadrul unei anchete privind o lovitură de stat

Spread the love

Un colonel al armatei braziliene, căutat de poliţie într-o anchetă privind o tentativă de lovitură de stat a unor apropiaţi ai fostului preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, a fost arestat duminică, la întoarcerea din Statele Unite.

Colonel al armatei braziliene arestat în cadrul unei anchete privind o lovitură de stat Colonelul Bernardo Correa Neto a fost arestat pe aeroportul din Brasilia şi plasat în detenţie într-o garnizoană a armatei, scrie Reuters.

El a fost trimis de armată în Statele Unite pentru o misiune la Colegiul Interamerican de Apărare de la Washington în decembrie 2022, când fostul preşedinte Jair Bolsonaro a plecat în Florida cu câteva zile înainte de învestirea preşedintelui Luiz Inacio Lula da Silva.

Vezi mai multe articole din categoria externe Bolsonaro nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea în faţa lui Lula în alegerile din octombrie 2022 şi a fost acuzat că a abuzat de puterea sa ca preşedinte şi că a atacat sistemul de vot din Brazilia, făcând afirmaţii că acesta ar fi fost deschis la fraudă.

Poliţia federală a percheziţionat joi o casă a lui Bolsonaro, i-a confiscat paşaportul şi l-a acuzat că a făcut un proiect de decret pentru a anula rezultatul alegerilor, ca parte a unui presupus complot pentru o lovitură de stat militară.

Bolsonaro a calificat ancheta drept persecuţie politică.

Operaţiunea poliţiei de joi a inclus mandate de percheziţie împotriva a patru foşti miniştri, dintre care trei generali în retragere din armată, şi arestarea a patru foşti consilieri, inclusiv a colonelului Correa Neto.

     

Lasă un răspuns