Nu există poziții fortificate pe linia frontului lângă Avdiivka, iar asta amenință și mai mult viețile celor însărcinați cu apărarea orașului, potrivit mărturiilor soldaților ucraineni, potrivit Kyiv Independent.
Mulți infanteriști și alți soldați dislocați pe prima linie de apărare s-au plâns că pozițiile lor – adesea doar găuri în pământ – par să fi fost prost pregătite înainte de ofensiva rusă majoră de pe linia Avdiivka.
În timp ce forțele ruse lansează în mod constant atacuri puternice, ucrainenii nu au timp să își consolideze pozițiile.
A doua linie de apărare, la câțiva kilometri în spatele frontului, este încă în construcție, potrivit unor soldați intervievați de jurnaliști.
În timp ce Rusia a continuat să-și consolideze liniile de apărare chiar dacă a lansat o ofensivă pe mai multe axe în timpul iernii, Ucraina pare să fi făcut puțin pentru a se pregăti pentru o lungă bătălie de uzură în timpul contraofensivei sale de vară.
Având în vedere intensitatea actuală a atacurilor rusești asupra pozițiilor din prima linie de la Avdiivka, soldații spun că trebuie să se descurce cu ceea ce au.
Oleksandr, de 42 de ani, a povestit cum, în noiembrie, el și Anatoli, de 31 de ani, stâteau înghesuiți într-o groapă adâncă de doar o jumătate de metru, într-o poziție defensivă slabă pe linia frontului la nord de Avdiivka.
Oleksandr știa că gaura le asigura o protecție inadecvată.
Obuzele cădeau în jurul lor până când unul a căzut fix lângă ei.
Anatoli a fost lovit în spate de schije.
„L-am înfășurat (cu bandaje), am făcut tot ce (am putut)”, a adăugat el.
Cei doi au fost nevoiți să aștepte 10 ore pentru a fi evacuați din cauza bombardamentelor rusești necruțătoare.
În apropierea lor, alți trei soldați au fost uciși, iar unul rănit de același atac.
Povestea lui Oleksandr coincide cu mărturiile altor soldați care spun că nu exstă poziții fortificate pe linia frontului.
Din cauza protecției inadecvate, soldații ucraineni sunt în bătaia unui pericol sporit.
Ministerul Apărării a spus pentru Kyiv Independent că Ucraina construiește fortificații lângă Avdiivka din 2014 și se concentrează pe zonele cu cel mai mare risc din 2022.
Cu toate acestea, în noiembrie 2023, președintele Volodimir Zelenski a cerut accelerarea lucrărilor de fortificare a apărării ucrainene pe fronturile majore.
Ucraina a creat apoi un grup de lucru pentru a organiza construirea liniilor doi și trei defensive folosind contractori privați, în timp ce armata organiza prima linie de apărare.
Cu toate acestea, chiar și un șanț bine construit trebuie întreținut în mod constant, deoarece Rusia folosește „tactici de buldozer”, potrivit fostului colonel și analist militar ucrainean Serhii Hrabskîi.
Hrabskîi a subliniat că pozițiile de pe prima linie de apărare – indiferent de cât de mult s-a lucrat pentru fortificarea lor – ar putea fi rapid deformate din cauza puterii de foc a Rusiei.
Acestea sunt tactici rusești deliberate: lovirea pozițiilor ucrainene cu foc de artilerie și mortier, astfel încât să rămână găuri mici, iar apărarea este compromisă, a spus expertul.
Ar fi sinucigaș ca trupele tehnice să se prezinte pentru a construi fortificații în timpul luptei active, a adăugat el.
Dar indiferent de condițiile pozițiilor, militarii ucraineni spun că sunt hotărâți să mențină pozițiile atâta timp cât comandanții lor le ordonă să apere Avdiivka.
„Sunt gata, dar nu știu dacă voi fi acolo până la sfârșit”, a spus Oleksandr pentru Kyiv Independent, așezat pe un pat într-o cabană în spatele liniilor, în timp ce lacrimile îi curgeau pe față.
Reamintim că armata rusă a preluat inițiativa pe frontul din estul Ucrainei după eșecul ofensivei Kievului de anul trecut și încearcă să taie liniile de aprovizionare și să încercuiască din octombrie anul trecut forțele ucrainene din Avdiivka, un oraș-cheie din regiunea Donețk.
Orașul Avdiivka a fost distrus aproape în întregime după începerea invaziei rusești în februarie 2022 în condiții în care aici s-au dus lupte și în timpul războiului din Donbas, declanșat de separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei la scurt timp după anexarea ilegală a Crimeii în urmă cu 9 ani.
Primarul Vitalîi Barabaș spunea săptămâna aceasta că în prezent doar 941 de locuitori au rămas în orașul care odată era căminul a 32.
000 de persoane.
Barabaș a declarat miercuri că situația este „pe alocuri critică” și „foarte complicată”, adăugând că grupuri de sabotori şi cercetaşi ruşi se infiltrează în localitate, provocând ciocniri izolate pe străzi cu armata ucraineană.
„Nu înseamnă că totul este pierdut”, a încurajat însă Barabaș.
În actualizarea sa zilnică privind situația de pe front, Statul Major de la Kiev a spus joi că trupele din Avdiivka luptă pentru a respinge forțele rusești.
„Soldații noștri țin cu fermitate linia de apărare, provocând pierderi semnificative invadatorilor”, a declarat armata ucraineană, adăugând că situația este tensionată și în alte sectoare ale frontului din estul țării.
„Inamicul încearcă să ne străpungă apărarea în zona Ceasov Iar (n.
r.
un alt oraș din regiunea Donețk) și recurge la acțiuni locale desfășurate de grupuri de asalt mici [care atacă] sub acoperirea dronelor și artileriei”, a transmis Statul Major al Ucrainei pe canalul său de Telegram.
Forțele rusești au reușit să intre în Avdiivka pe 24 ianuarie, însă au fost respinse ulterior de contraatacurile ucrainene.