„Durata vieții profesionale în România este undeva la 31 de ani pe statisticile Comisiei Europene, cea mai mică din Europa.
Sigur, media ascunde multe, adică această media e făcută din cei care muncesc și la peste 65 de ani sau 70 de ani dar și din cei care se pensionează la o vârstă aproape rușinoasă, la 40 de ani”, a explicat Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank într-o dezbatere organizată de cursdeguvernare.
ro.
La 40 de ani oamenii sunt în vârful carierei profesionale, dar unii preferă să stea acasă, să nu facă nimic, deși Statul a cheltuit enorm de mulți bani pentru a-i școli, pentru a-i specializa, mai spune economistul„Probabil că trebuie schimbate politicile în sensul încurajării oamenilor să rămână cât mai mult în activitatea economică.
Avem 4 milioane de români inactivi, deși au vârsta la care se poate munci, adică 15-64 de ani”, spune Dumitru.
„Cifrele demografice sunt implacabile.
Dacă ne uităm la proiecțiile demografice vedem că mare lucru nu mai putem face.
Iar dacă se va face ceva, efectele vor fi pe termen lung.
E nevoie de politici demografice mai stimulative, care ricum nu se vor resimți mâine, poimâine și peste cel puțin 20 de ani.
Adică o să, chiar dacă luăm niște decizii corecte astăzi în domeniul demografiei, n-o să vedem rezultatele prea curând.
Și atunci trebuie să lucrăm cu ce avem.
Acei 4 milioane de inactivi trebuie cumva aduși în activitatea economică, să stimulăm munca”, explică economistulÎn plus, adaugă el, mai trebuie spus ceva: sunt foarte mulți care preferă să muncească, spre exemplu ca liber întreprinzător sau ca patron și nu ca salariat, pentru că șochează cifra foarte mică a numărului de salariați raportat la forța de muncă potențială.
Și la acest capitol România iese din peisajul european, iar asta pentru că noi încurajăm alte forme de venit prin stimulente fiscale prost gândite