Poziție rară a SUA: Biden consideră că răspunsul Israelului în Fâșia Gaza este „excesiv”

Spread the love

Armata israeliană a bombardat vineri Rafah, un oraș din sudul Fâșiei Gaza unde se înghesuie peste un milion de persoane, stârnind temeri privind un „dezastru” umanitar pentru Statele Unite, al căror președinte, Joe Biden, a criticat răspunsul „excesiv” al Israelului în teritoriul palestinian, potrivit AFP.

Israelul desfășoară operațiuni militare în Fâșia Gaza asediată din 7 octombrie, ca răspuns la un atac fără precedent pe teritoriul său din partea mișcării islamiste palestiniene Hamas.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, care a încheiat joi un turneu regional menit să încurajeze eforturile pentru obținerea unui armistițiu, a îndemnat Israelul să „protejeze” civilii în operațiunile sale din Gaza, inclusiv la Rafah.

După ce armata israeliană și-a concentrat operațiunile militare asupra orașelor Gaza (nord) și Khan Younès, mai la sud, premierul Benjamin Netanyahu a ordonat miercuri să se pregătească o ofensivă asupra orașului Rafah, oraș situat la frontiera închisă cu Egiptul, unde se înghesuie 1,3 milioane de palestinieni, în marea lor majoritate persoane strămutate în urma confruntărilor din ultimele luni.

Washingtonul a avertizat joi cu privire la un „dezastru” la Rafah și a declarat că nu va sprijini o operațiune „fără o planificare serioasă” pentru civilii din zonă.

„Cred, după cum știți, că răspunsul (.

.

.

) în Fâșia Gaza a fost excesiv”, a declarat președintele american Joe Biden, într-o critică rară la adresa Israelului, un aliat apropiat al Statelor Unite.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat de asemenea ”alarmat” de o astfel de operațiune, care, în opinia sa, ar ”agrava exponențial coșmarul umanitar actual, ale cărui consecințe regionale sunt deja incalculabile”.

Fotografii AFP au văzut mai multe clădiri distruse în Rafah de loviturile israeliene în cursul nopții și vineri dimineața.

În același oraș, un grup de persoane cărau trupurile a trei copii uciși într-un bombardament.

„Dacă ei (Israelul) efectuează un atac (terestru) asupra Rafah, vom muri în casele noastre.

Nu avem de ales, nu avem unde să ne ducem”, a declarat Jaber al-Bardini, un locuitor în vârstă de 60 de ani din Rafah.

În ciuda bombardamentelor, locuitorii au stat la coadă pentru apă, despre care agențiile umanitare au spus că a devenit extrem de rară.

Războiul a fost declanșat la 7 octombrie, când comandouri Hamas infiltrate din Fâșia Gaza, unde mișcarea a preluat puterea în 2007, au comis un atac în sudul Israelului care s-a soldat cu moartea a peste 1.

160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe date oficiale israeliene.

De asemenea, aproximativ 250 de persoane au fost răpite și duse în Gaza.

Potrivit Israelului, 132 de ostatici sunt încă reținuți în Gaza, dintre care 29 ar fi morți.

Ca represalii, Israelul, care, la fel ca Statele Unite și Uniunea Europeană, consideră că Hamas este o organizație teroristă, a jurat să „distrugă” gruparea și a lansat o ofensivă care s-a soldat cu cel puțin 27.

940 de morți pe teritoriul palestinian, în marea lor majoritate femei, copii și adolescenți, potrivit ultimelor cifre publicate vineri de Ministerul Sănătății din Hamas.

Vineri, armata israeliană a raportat lupte în întreaga Fâșie Gaza, afirmând că 15 „teroriști” au fost uciși în Khan Younes.

De asemenea, ea a raportat descoperirea în același oraș a unor lansatoare de rachete amplasate de Hamas „în apropierea unei creșe și a unei moschei”.

Vineri, șeful Unrwa, Philippe Lazzarini, a făcut din nou apel la o „încetare a focului din motive umanitare”.

Lasă un răspuns