Convorbirile telefonice cu voci generate de inteligența artificială, interzise în SUA

Spread the love

Autoritatea americană de reglementare în domeniul telecomunicațiilor (FCC) a decis să interzică apelurile telefonice automate efectuate cu voci generate de un program de inteligență artificială (AI), în încercarea de a combate escrocheriile tot mai sofisticate permise de această tehnologie, potrivit AFP.

„Actorii rău intenționați folosesc voci generate de inteligența artificială în apeluri telefonice nesolicitate pentru a extorca membrii vulnerabili ai familiilor, pentru a se da drept celebrități și pentru a dezinforma alegătorii.

Îi avertizăm pe escrocii din spatele acestor apeluri telefonice”, a declarat joi președintele FCC, Jessica Rosenworcel, citată într-un comunicat al agenției federale.

FCC precizează că decizia sa, care intră în vigoare imediat, scoate în afara legii tehnologiile de clonare a vocii folosite în aceste apeluri automate, sau „robocall”, concepute pentru a înșela consumatorii.

Explozia din ultimul an a inteligenței artificiale generative, care face posibilă generarea de conținut (text, imagini, sunete) pe baza unei simple cereri în limbajul cotidian, a dat naștere unor preocupări majore și la diverse tentative de reglementare.

„Creșterea acestui tip de apeluri s-a accelerat în ultimii ani, deoarece această tehnologie permite în prezent inducerea în eroare a consumatorilor cu informații false, imitând vocile unor celebrități, ale unor candidați politici sau ale unor membri apropiați ai familiei”, notează FCC.

Recent, apelurile trucate care au uzurpat vocea președintelui Joe Biden, menite să încurajeze locuitorii din New Hampshire să nu voteze la alegerile primare democrate, au făcut vâlvă.

O anchetă privind o potențială „tentativă ilegală de perturbare” a votului este în curs de desfășurare.

În octombrie, șeful statului a semnat un decret pentru a oferi un cadru mai bun pentru AI, în ceea ce privește siguranța, echitatea și impactul asupra pieței muncii.

În special, textul recomandă dezvoltarea unor instrumente care să permită identificarea cu ușurință a conținutului produs cu ajutorul AI.

Cu această ocazie, democratul în vârstă de 80 de ani a menționat că a văzut un videoclip cu el însuși creat de la zero cu ajutorul AI (deepfake).

„M-am întrebat când aș fi putut să spun asta”, a povestit Joe Biden, vorbind despre utilizarea AI pentru a înșela oamenii pretinzând că sunt membri ai familiei lor.

„Procurorii generali ai statelor vor avea acum noi instrumente pentru a reprima aceste escrocherii și pentru a se asigura că publicul este protejat împotriva fraudei și a dezinformării”, a declarat joi Jessica Rosenworcel.

Lasă un răspuns