CEO-ul Siemens, una dintre cele mai mari companii germane, a tras joi un semnal de alarmă asupra răspândirii extremismului în Germania, alăturându-se unui grup tot mai numeros de directori care au avertizat recent cu privire la adâncirea diviziunilor politice din țară, relatează Reuters.
„Aș vrea să afirm clar și răspicat: extremismul de orice fel rănește această țară”, a declarat Roland Busch, directorul executiv al companiei, într-un discurs ținut la München cu ocazia Adunării Generale a Acționarilor Siemens.
„Prosperitatea se bazează pe progres și inovație, pe schimburi și deschidere, pe diversitate și responsabilitate și, mai presus de toate, pe creativitate și oameni dedicați”, a mai spus el.
„Iar, în mod natural, acestea îi includ pe toți cei care vin în Germania și vor să contribuie cu munca și abilitățile lor”, a adăugat CEO-ul Siemens.
Agenția Reuters notează că, deși Busch nu a menționat explicit Alternativa pentru Germania (AfD), comentariile sale pot fi privite ca un atac la adresa formațiunii de extrema dreaptă, pe care sondajele de opinie o indică în prezent ca fiind al doilea cel mai popular partid în rândul alegătorilor germani.
Companiile germane și șefii lor au început să avertizeze tot mai vocal cu privire la amenințarea ascensiunii extremismului de dreapta în țară după apariția în presă a unor informații legate de un plan de a-i expulza în masă pe cetățenii germani naturalizați.
Joae Kaeser, președintele Consiliului de Supraveghere al Siemens, a avertizat la rândul său luna trecută că reascensiunea extremei drepte ar trebui să reprezinte o îngrijorare în Germania și s-a declarat „absolut dezgustat” de planul de expulzare care ar fi fost prezentat și unor politicieni din AfD.
Partidul în schimb a încercat să se distanțeze de propunerea prezentată sub numele de „remigrație” la o întâlnire cu persoane cunoscute pentru afilierea lor cu idei de dreapta radicale.
Peter Boehringer, șeful adjunct al AfD, a declarat pentru Reuters săptămâna trecută că acuzațiile potrivit cărora planurile partidului ar urma să aibă un impact negativ asupra economiei germane fac parte „dintr-o campanie a statului și presei” împotriva formațiunii politice din care face parte.
Însă apariția informațiilor privind planul a stârnit indignare publică și manifestații pe scară largă împotriva AfD în Germania, țară în care Siemens are aproximativ 88.
000 de angajați.