Legiuitorii republicani din Senatul de la Washington au respins pachetul de finanțare ce asigura continuarea ajutorului militar pentru Ucraina și Israel, deși el a fost negociat cu senatorii democrați chiar de către colegi ai lor din camera superioară a Congresului, relatează Reuters și CNN.
Doar 4 dintre cei 49 de senatori republicani au votat în favoarea acestui pachet propus în octombrie anul trecut de Casa Albă și negociat timp de luni de zile de o echipă bipartizană de senatori.
„Unii [colegi] mi-au spus foarte clar că au divergențe politice cu proiectul de lege.
Ei spun că este greșit să rezolvăm problema, să lăsăm alegerile prezidențiale să rezolve problema”, a declarat senatorul James Lankford, negociatorul-șef al republicanilor pe acest proiect de lege care prevede finanțare pentru Ucraina, Israel și securizarea granițelor SUA.
Numeroși legiuitori republicani acuză că prevederile legate de migrație și oprirea trecerilor frauduloase ale frontierei sunt prea slabe și că ele nu vor rezolva problemele de la granița de sud a Statelor Unite.
Însă proiectul a fost susținut inclusiv de organizațiile sindicale ale polițiștilor de frontieră.
Vorbind despre faptul că senatorii republicani s-au răzgândit în privința unui pachet legislativ negociat de propriul partid, senatorul Joe Manchin, unul dintre cei mai conservatori legiuitori democrați, a declarat că „e ceva absolut nemaiauzit”.
El a adăugat că prevederile pachetului ar fi dus la cea mai amplă reformă a sistemului de migrație din ultimii ani și la o securizare reală a frontierei SUA cu Mexicul, amintind în acest sens că 18.
000 de polițiști de frontieră americani și-au exprimat sprijinul față de adoptarea sa.
Pachetul de lege prevede o finanțare totală de aproximativ 118 miliarde de dolari, dintre care peste 60 de miliarde ar fi destinați Ucrainei, 20 de miliarde securizării frontierei SUA, restul fiind alocați asistenței pentru Israel și altor proiecte minore.
Senatoarea independentă Kyrsten Sinema, unul dintre negociatorii pachetului, s-a declarat „uimită” de faptul că el a fost respins acum de legiuitorii republicani din camera superioară a Congresului în condițiile în care Partidul Republican a fost cel care a condiționat continuarea asistenței pentru Ucraina de rezolvarea crizei privind migrația de la granița de sud a SUA.
Analiștii notează că schimbarea de poziție s-ar datora presiunilor puse de fostul președinte Donald Trump, care a făcut din nou din situația de la graniță unul dintre subiectele principale ale campaniei sale electorale.
La aceasta se adaugă faptul că aripa din Partidul Republican care îl susține puternic pe Trump este tot mai vocală în privința continuării asistenței pentru Ucraina.
„Știm cu toții ce se întâmplă aici.
Donald Trump ar prefera să continue haosul de la graniță pentru a-l putea exploata în campania electorală în loc să lase Senatul să își facă treaba și să repare situația”, a declarat după vot Chuck Schumer, liderul majorității democrate din Senat.
„Și, în loc să îi țină piept lui Donald Trump, republicanii din Senat sunt pregătiți să ucidă cea mai bună șansă a noastră de a rezolva situația de la graniță”, a acuzat el.
Un nou vot ar putea fi organizat joi însă deocamdată este neclar în ce măsură eventualele amendamente negociate de liderii celor două partide ale duopolului politic american vor fi în măsură să depășească opoziția legiuitorilor republicani în condițiile în care prevederile pachetului pus pe masă au fost negociate deja timp de luni de zile.
În plus, liderii republicani din Camera Reprezentanților, camera inferioară a legislativului american, au declarat deja fără echivoc că proiectul va fi „mort” în momentul în care ajunge la vot la ei.
Mitch McConnell, liderul senatorilor republicani, a încercat să vehiculeze o posibilă soluție, afirmând că în cele din urmă pachetul de finanțare ar putea fi împărțit în două, unul care să abordeze securizarea granițelor, și celălalt care să asigure finanțarea externă pentru partenerii SUA.
Urmărește ultimele evoluții din a 715-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.
RO.