Multă lume se întreabă cum va da ANAF amenzile la e-Factura.
Potrivit lui Alex Milcev, partener, Lider al Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică, EY România și Moldova, Fiscul va sancționa fapta de netrasmitere în sistem.
„O să vedem dacă ANAF va veni în fiecare zi să constate și să dea amendă sau vor da o avertizare în primă fază”, a spus el, în cadrul TaxEU Forum.
Conform declarațiilor sale, până la 30 iunie 2024 aparent lucrurile nu se schimbă dramatic față de trecut: avem factura obișnuită trimisă prin email, poștă care funcționează și este documentul primar pentru obligații fiscale.
„În maxim 5 zile de la emiterea facturii trebuie să o uploadezi în sistemul SPV că intre în acest sistem e-Factura, ca să fie validată de ANAF.
Prima jumătate de an este cea în care factura obișnuită încă merge”, a spune Milcev.
După 30 iunie obligațiile, afirmă expertul în fiscalitate, se schimbă și rolul e-Factura: doar factura electronică o să fie documentul folosit în scopuri fiscale.
Nu e opțională, ci trebuie să o faci.
Dacă în SAF-T o raportai nu foarte bine, nu pățeai nimic, în e-Factura dacă nu ai trimis sau nu a ajuns, apare o problemă reală și imediată”, a spus el.
Rămâne o întrebare pe care și-au pus-o participanții la TaxEU Forum: E posibil ca ANAF, după 1 iulie, să ceară și facturile fizice când vine în control, chiar dacă oficial totul va trece prin sistemul ANAF?Conform declarațiilor Angelei Roșca, managing Partner, TaxHouse-Taxand România, nicăieri nu scrie că nu pot cere, dar ar trebui să li se spună inspectorilor că le găsesc în sistemul e-Factura.
Termenul limită pentru transmiterea facturilor în SPV (e-Factura) este de 5 zile calendaristice de la emiterea facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice față de termenul de emitere a facturii prevăzut de Codul fiscal, adică data de 15 a lunii următoare.
Dacă nu declari se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.
000 lei la 10.
000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari.
Cei mici și mijlocii vor primi o amendă de la 2.
500 lei la 5.
000 lei.
Ceilalți contribuabili, adică mai mici decât cei mijlocii, vor primi o amendă de la 1.
000 lei la 2.
500 lei.
IMPORTANT: În primele 3 luni din 2024 nu se aplică sancțiuni.