În România muncesc la negru 1,9 – 2 milioane de oameni, a declarat Ionuț Dumitru, economist-șef, Raiffeisen Bank.
Potrivit acestuia, cele mai multe persoane angajate la negru sunt în comerț, industria prelucrătoare construcții și agricultură.
„E posibil ca salarizarea în sectorul industriei prelucrătoare să fie ceva mai bună decât o arată cifrele oficiale din decalajul pe care-l vedem din numărul de salariați plătiți oficial, respectiv numărul de salariați plătiți informal sau chiar la negru”, a spus el, într-o conferință organizată de CursDeGuvernare.
ro.
Economistul a mai afirmat că în România avem 12.
265.
000 de oameni în segmentul 15-64 ani, din care salariați cu carte de muncă sunt 5,4 milioane la nivelul anului 2022.
„Mai avem 1,2 milioane la negru, care nu plătesc taxe deloc.
Mai sunt 1,1 milioane de patroni, lucrători pe cont propriu, peste 400.
000 de șomeri și o populație inactivă de 4 milioane.
Din 5,4 milioane care e populație ce are carte de muncă, o parte din ei sunt în sectorul public: 1,2 milioane persoane”, a mai arătat Dumitru.
În ceea ce privește salariile în sectorul public (că și de aici vine presiunea din piața forței de muncă), el spune că sectorul administrație publică și apărare este, de departe, în termeni relativi raportat la media pe economie, un sector care are cea mai bună plată față de statele europene.
“O mențiune: media pe economie e posibil să fie subevaluată din motiv că avem acei 2 milioane de oameni care sunt cu salariul minim pe economie sau aproape de salariul minim.
Știm că o mare parte din ei primesc plăți la gri din acest dezechilibru pe care îl avem din impozitarea muncii și cea a capitalului.
E mai ieftin fiscal pentru un angajator să scoată bani dividende și să plătească la plic angajatul, ținându-l pe salariul minim pe economie sau în apropierea acelui salariu”, a explicat economistul.