Directorul DSP Cluj Mihai Moisescu, despre epidemia de gripă: „La nivelul județului Cluj, ne încadrăm în evoluția naturală înregistrată și la nivel național”

Spread the love

 Directorul DSP Cluj Mihai Moisescu a explicat, pentru monitorulcj.

ro, cum au evoluat cazurile de gripă, virozele și pneumoniile la nivelul județului nostru și ce măsuri trebuie să luăm.

„Vorbind de starea actuală a evoluției morbidității prin viroze respiratorii, pneumonii și gripe, la nivelul județului Cluj ne încadrăm în evoluția naturală înregistrată și la nivelul național.

Astfel, în ultimele trei săptămâni, avem o creștere la viroze respiratorii de la 3266 în săptămâna a doua de supraveghere, la 6255 în săptămâna a treia de supraveghere și în săptămâna patru la 6018 de cazuri de viroze respiratorii.

Sunt virozele care sunt asemănătoare cu gripa.

Vreau să amintesc că din săptămâna a doua până în săptămâna a treia a crescut și numărul de medici raportori.

La pneumonii, valorile înregistrate urmează cam aceeași curbă, astfel, în săptămâna a doua de supraveghere am avut 543 de cazuri, în săptămâna  a treia 842, iar după aceea 755.

 La nivelul gripei se observă cea mai puternică creștere, care se încadrează în evoluție naturală, avem astfel în săptămâna a doua de supraveghere 324 de cazuri de gripă diagnosticate clinico- epidemiologic, în a treia – 920, iar după aceea 1032.

Conform metodologiei de supraveghere, la trei săptămâni de creștere a morbidității prin acestea, se declară această evoluție de tip epidemic al virozelor respiratorii, ceea ce s-a întâmplat și anul trecut, doar că în 2022 – 2023 (sezonul de gripă), evoluția a fost un pic prematură”, a declarat Mihai Moisescu.

 Mihai Moisescu face și câteva recomandări.

„În primul rând, dacă sunt simptome, cu debut brusc, durere în gât sau dificultăți în respirație, curge nasul, acestea ar trebui să ne ducă cu gândul la   ideea că putem avea o viroză respiratorie.

Sau dacă avem debut brusc, cu febră mare, tuse, să ne gândim la o afecțiune de tip gripal.

E de dorit ca aceste persoane să se izoleze voluntar la domiciliu, să se programeze la medicul de familie, iar cazurile care au o formă mai severă se vor duce către secțiile de boli infecțioase sau în urgență.

Deci, doar acele cazuri severe.

În niciun caz să nu își administreze singuri antibiotic.

De asemenea, recomandăm în continuare vaccinarea antigripală, purtarea măștii și să aibă o alimentație echilibrată, să consume lichide și fructe”, a mai spus Mihai Moisescu.

 Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsFoto: depositphotos.

com CITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns