Lee Jae-yong, președintele Samsung Electronics, a fost achitat luni de o instanță din Seul în procesul în care era acuzat de fraudă contabilă și manipularea pieței bursiere, un caz care a planat asupra conglomeratului sud-coreean din 2015, relatează Reuters.
Hotărârea judecătorească i-a luat prin surprindere pe unii analiști, care se așteptau ca Lee să primească măcar o pedeapsă cu suspendare în acest dosar care a zguduit mediul de afaceri din Coreea de Sud.
„Jobul antreprenorilor și șefilor afacerilor este să conducă inovarea și creeze locuri de muncă, însă Samsung nu a putut face prea multe din astea timp de 9 ani din cauza riscurilor legale”, a declarat pentru Reuters Kim Ki-chan, un profesor de economie și antreprenoriat la Universitatea Catolică a Coreei.
El a adăugat că, din cauza problemelor juridice, Samsung Electronics a ajuns să implementeze un sistem birocratic stufos care evită asumarea de riscuri.
Lee, în vârstă de 55 de ani, și alți foști directori ai Samsung au fost acuzați de procurori că au orchestrat în 2015 o fuzionare majoră între alte două companii afiliate Samsung – Samsung C&T 028260 KS și Cheil Industries – într-o asemenea manieră încât să obțină foloase proprii în detrimentul acționarilor minoritari ai conglomeratului sud-coreean.
Înainte de fuzionarea celor două companii familia Lee și asociații săi controlau Cheil, dar nu și Samsung C&T 028260.
KS – un acționar important al Samsung Electronics, la rândul ei cea mai importantă companie din conglomeratul Samsung.
Procurorii ceruseră o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru Lee, care a negat toate acuzațiile la adresa sa, afirmând că el și ceilalți directori ai companiei au fost de părere că fuzionarea va fi în interesul acționarilor.
Completul de 3 judecători din Seul le-a dat câștig de cauză, notând că decizia privind contopirea celor două companii a fost luată de consiliile lor de administrație după o analizare și revizuire atentă a mutării.
„Nu se poate concluziona că singurul scop al acesteia a fost consolidarea drepturilor de conducere ale incuplatului Lee Jae-yong”, a declarat unul dintre judecători în timpul pronunțării deciziei.
Alături de Lee au fost achitați și toți ceilalți 13 inculpați.
Sentința de luni reprezintă o victorie majoră pentru Lee Jae-yong, care fusese deja condamnat în 2017 pentru mituirea unui apropiat al fostului președinte sud-coreean Park Geun-hye.
El a fost condamnat la 5 ani de închisoare, însă pedeapsa a fost redusă la doi ani și jumătate la apel.
În cele din urmă el a petrecut un an și jumătate în închisoare înainte de a fi grațiat de actualul președinte al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol.
Guvernul președintelui sud-coreean a declarat în momentul grațierii lui Lee că este nevoie de acesta pentru a ajuta la depășirea unei „crize economice naționale”.
Însă decizia pronunțată luni în cadrul acestui dosar separat nu este definitivă, ea putând fi atacată de procurori într-o instanță de apel.
Cele mai mari conglomerate din Coreea de Sud încă sunt deținute și controlate de familiile fondatorilor lor, opinia publică din țara asiatică oscilând timp de decenii între furia cauzată de numeroasele scandaluri în care acestea au fost implicate și recunoștința față de faptul că lor li se datorează o mare parte din prosperitatea economică.
Sondajele de opinie efectuate în ultimii ani arată că percepția sud-coreenilor față de marile conglomerate a devenit mai favorabilă în condițiile în care șefii lor au încercat să pară mai agreabile prin apariții publice și prezența pe rețelele de socializare.
Familia Lee și entitățile juridice controlate de aceasta dețin 20,7% din Samsung Electronics.