Asociația Prosumatorilor cere Guvernului elaborarea unei ordonanțe de urgență prin care să se precizeze foarte clar că nu va fi introdusă nicio taxă pe autoconsum („taxa pe soare”), întrucât aceasta nu este impusă de directivele europene.
În acest moment, legislația permite autorităților să introducă această taxă pentru mai multe categorii de prosumatori, cum ar fi beneficiarii programelor Casa Verde, Electric Up sau RepowerEU, iar din 2026 pentru toate categoriile de prosumatori.
„Taxa pe soare” se referă la introducerea unei taxe pentru autoconsumul de energie electrică, adică energia produsă de prosumatori și consumată de către aceștia, pentru nevoile lor.
OUG 163/2022 precizează la art 21, alin 3: Autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor în unul sau mai multe din următoarele cazuri:Introducerea acestei taxe a fost justificată de Guvernul României ca fiind o obligație de transpunere a legislației europene în legislația românească, potrivit unui comunicat al Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE).
Însă Directiva RED II precizează foarte clar că taxarea autoconsumului este opțională pentru fiecare stat membru.
Comisia Europeană menționează în aceeași directivă că nu recomandă taxarea autoconsumului dar lasă la latitudinea fiecărui stat membru să decidă.
Asociația Prosumatorilor a transmis o solicitare de clarificare către Comisia Europeană.
„Răspunsul Comisiei Europene este clar și fără echivoc: Articolul 21(3) este o clauză de tip „poate”, ceea ce înseamnă că transpunerea de către statele membre este opțională.
Prin urmare, Comisia nu consideră necompletarea transpunerii acestui tip de prevederi ca o încălcare a Directivei”.
Așadar, introducerea “taxei pe soare” nu este o măsură impusă de la nivelul Uniunii Europene, ci o decizie a politicienilor din România.
Este grav că instituțiile responsabile cu elaborarea cadrului legal nu au înțeles sensul acestei directive europene, a precizat asociația.
„Toate instituțiile din România și partidele aflate la guvernare au afirmat că nu susțin această taxă, dar că sunt obligați de Uniunea Europeană să o introducă in legislația românească.
Aceste afirmații sunt false și ascund un interes contrar cetățenilor români sau denotă o lipsă de competențe”, spun reprezentanții prosumatorilor.
„Solicităm Ministerului Energiei și Guvernului României să elaboreze o OUG prin care să fie specificat foarte clar că România nu va taxa autoconsumul de energie electrică al prosumatorilor.
Dacă actuala coaliție de guvernare dorește taxarea autoconsumului, în ciuda recomandărilor Uniunii Europene, dorim si vom cere asumarea publica a acestei decizii din partea fiecărui partid aflat la guvernare”, se mai arată în comunicat.