O companie din Coreea de Sud a anunțat că va plăti 75.
000 de dolari angajaților pentru fiecare copil pe care îl fac în această țară care se confruntă de ani de zile cu un declin demografic accentuat, relatează The Korea Times și CNN.
Booyoung Group, o firmă de construcții cu sediul în Seul, a făcut anunțul luni, afirmând că suma va fi plătită angajaților indiferent de sexul lor.
În moneda locală suma este echivalentul a 100 de milioane de woni.
Compania a anunțat de asemenea că planul de stimulente va fi aplicat și retroactiv pe ultimii ani, directorii pregătind în acest sens un fond de 5,25 milioane de dolari din care se vor face plăți pentru cei 70 de copii avuți de angajați din 2021 încoace.
În plus, angajații cu 3 copii vor primi și posibilitatea de a alege dacă vor 225.
000 de dolari în numerar sau sub forma unei case de închiriat cu contract pe perioadă nedeterminată, dacă guvernul oferă teren pentru construirea ei.
Compania Booyoung Group a construit peste 270.
000 de locuințe în Coreea de Sud de la înființarea ei în 1983, potrivit propriilor estimări.
„Dacă rata natalității Coreei rămâne scăzută, țara se va confrunta cu o criză a dispariției în 20 de ani”, a avertizat Lee Joong-keun, președintele companiei de construcții.
„Rata scăzută a natalității este un rezultat al poverilor financiare și al dificultăților în a balansa munca și viața de familie, așa că am decis să luăm o astfel de măsură drastică”, a adăugat acesta.
Guvernul sud-coreean și unele companii private din țara asiatică oferă la rândul lor stimulente financiare pentru a-i încuraja pe oameni să întemeieze o familie, însă niciunul dintre acestea nu se apropie de nivelul sumei oferite de Booyoung Group.
Coreea de Sud are cea mai mică rată a fertilității din lume: 0,78 – indicator care măsoară numărul mediu de copii pe care o femeie îl va avea în cursul vieții ei.
Potrivit estimărilor oficiale ale guvernului de la Seul, rata va scădea la 0,65 din 2025.
În 2020 Coreea de Sud a înregistrat pentru prima oară în istoria sa mai multe decese decât nașteri pe fondul scăderii continue a natalității, precum și a deceselor provocate de pandemia de COVID-19.
O altă problemă majoră este, la fel ca în alte țări asiatice, numărul tot mai mic al tinerilor care aleg să se căsătorească.
Experţii consideră că există mai multe cauze pentru acest dublu fenomen de scădere a ratei căsătoriilor şi a natalităţii, şi anume preţurile ridicate ale educaţiei copiilor şi ale locuinţelor, într-o societate competitivă în care este dificil de obţinut un loc de muncă remunerat.
Potrivit experţilor, un factor cheie este, de asemenea, dubla povară pe care o reprezintă pentru mame faptul că, pe lângă cariera lor profesională, trebuie să se ocupe şi de majoritatea treburilor casnice şi de îngrijirea copiilor.