Anul 2023 a înregistrat noi recorduri cu privire la finanțarea partidelor politice – șase partide au primit 227 de milioane de lei și au cheltuit 252 de milioane, conform unui raport Expert Forum.
Pentru prima dată în ultimii ani, valoarea totală a cheltuielilor o depășește – chiar vizibil – pe cea a veniturilor, la acest capitol AUR cheltuind cel mai mult – 222% – raportat la cât a primit.
Cele mai mari sume – aproape 50% din banii alocați de stat – au fost cheltuiți de partidele politice pentru presă și propagandă.
Raportul Expert Forum analizează toate veniturile și cheltuielile partidelor politice legate de subvenții din anul 2023, organizația lansând și o platformă dedicată.
Partidele au primit începând cu anul 2008 un total 1,5 miliarde de lei.
Între 2021 și 2023, au primit 718 milioane de lei și au cheltuit 548 milioane de lei.
Din această sumă, veniturile PSD reprezintă 45%.
Din această perioadă, cele mai mari venituri s-au înregistrat în 2022, adică 256 de milioane de lei, iar cele mai mari cheltuieli în 2023 – 252 de milioane de lei.
Anul în care PSD a cheltuit cel mai mult – 93 de milioane de lei – a fost 2022, iar PNL a cheltuit cel mai mult în 2023 – 72 de milioane de lei.
AUR nu a cheltuit aproape nimic până în 2023, când a cheltuit dintr-o dată 39 de milioane de lei.
Principalele concluzii ale raportului Expert Forum, pentru 2023:Per total, cele mai mari sume au fost cheltuite pentru:Cheltuielile pentru presă și propagandă au ajuns la un nou record, adică 120 de milioane de lei, după ce în 2022 partidele politice au cheltuit 100 de milioane de lei, iar în 2021 aproape jumătate, adică 60 de milioane de lei.
Pe lângă categoria presă și propagandă, partidele au înregistrat cheltuieli și pentru producţia şi difuzarea de spoturi publicitare.
Cele mai vizibile sunt la AUR – 1,4 milioane de lei și la PMP – 965.
000 de lei.
Cheltuielile pentru sondaje au ajuns la 19 milioane de lei, crescând cu aproape 5 milioane din luna octombrie și dublându-se față de 2022, în contextul în care în 2024 sunt patru tipuri de alegeri.
Partidele au cheltuit cel mai mult în lunile octombrie (25% din total) și în decembrie (11% din total).
Transparența cheltuielilor rămâne foarte scăzută, mai ales când vine vorba de capitolul presă și propagandă.
USR rămâne singurul partid care publică lista de contracte finanțate din bani publici.
În rest, informații despre contracte apar doar când solicitate de către presă, dar nici atunci partidele nu răspund tot timpul.
Alternativ, au mai fost publicate în urma unor scurgeri de informații din partide sau au provenit de la foști membri care nu mai erau în relații bune cu partidul.
„Considerăm că această lipsă de transparență afectează serios încrederea în finanțarea partidelor politice și ridică semne serioase de întrebare privind modul în care cheltuie fondurile.
Acest fapt este mai grav cu cât intrăm în an electoral, iar modul în care cheltuie bani principalele partide politice din România nu este nici pe departe transparent”, arată Expert Forum.
Bugetul pe anul 2024 a adus alocări și mai mari, respectiv 314 milioane de lei, pe care partidele le vor putea folosi pentru cheltuieli legate de funcționare și promovare, dar și pentru campaniile electorale.
Conform legislației actuale, nu există nicio limită privind sumele care pot fi cheltuite pentru campanii raportat la subvențiile primite – cu alte cuvinte, se pot finanța campaniile integral din bugetul de stat.