Alegerile universitare, prin care comunitățile academice își aleg conducerea, care au început încă de la finalul anului 2023 în unele universități, nu au adus schimbări atunci când vorbim despre funcțiile de rectori, cea mai importantă funcție din orice universitate.
În cazul a patru universități (din Alba Iulia, Timișoara, Brașov și Târgu Mureș), rectorii în funcție au fost aleși pentru al patrulea mandat.
Alegerile universitare nu s-au încheiat în cazul tuturor universităților din România.
La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la alegerile pentru mandatul de rector pentru perioada 2024-2029 candidează actualul rector, Tudorel Toader (pentru al treilea mandat) și alți trei profesori, Tudor Luchian, Liviu Maha şi Gabriel Mursa, scrie edupedu.
ro.
Nici la Universitatea „Ovidius” din Constanța nu au avut loc încă alegerile pentru noua conducere.
În funcție se află, din 2020, Dan Marcel Iliescu, care este la primul mandat, conform info-sud-est.
ro.
La Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca singurul candidat pentru funcția de rector la alegerile care vor avea loc joi, 8 februarie, este actualul rector Daniel David, care vrea să obțină al doilea mandat.
Universitatea de Vest din Timișoara îl are rector pe parlamentarul PNL Marilen Pirtea, care a câștigat al patrulea mandat în luna decembrie a anului trecut, după cum a relatat edupedu.
ro la acea vreme.
În trecut, Pirtea a fost decan și prodecan al Facultăţii de Economie şi de Administrare a Afacerilor.
El și-a început cariera în mediul academic în anul 1997, ca preparator universitar, conform CV-ului său.
La al patrulea mandat se află și Daniel Breaz, rector al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Alegerile au avut loc luni, 5 februarie, și, din postura de singur candidat, Breaz a reușit să rămână la conducerea universității.
Daniel Breaz ocupă această funcție din anul 2012, iar anterior a fost și prodecan al Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universității „1 Decembrie 1918”, se arată, printre altele, în CV-ul său.
La Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș a reușit să obțină, la începutul acestei luni, al patrulea mandat pentru funcția de rector senatorul Partidului Social Democrat (PSD), Leonard Azamfirei.
În acest caz, Azamfirei a fost desemnat rector prin concurs, și nu prin alegeri directe.
El a fost singurul candidat, notează edupedu.
ro.
Azamfirei ocupă funcția de rector tot din 2012, iar înainte a fost decan și prodecan al Facultății de Medicină, conform CV-ului său.
Și Ioan Vasile Abrudean a reușit să obțină al patrulea mandat în fruntea Universității Transilvania din Brașov, după ce i-a învins pe cei doi contracandidați ai săi, după cum a anunțat universitatea.
Înainte de a deveni rector, Abrudean a fost decan al Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere.
În cazul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T.
Popa din Iași vorbim despre un rector ales în luna ianuarie a acestui an pentru al treilea mandat, Viorel Scripcariu, conform aceleiași surse menționate anterior.
Și-a început cariera în mediul universitar încă din anul 1991, ocupând funcția de asistent universitar, după cum se arată în CV-ul său.
Și Dan Cașcaval, tot din Iași, de la Universitatea Tehnică de această dată, se află tot la al treilea mandat, începând cu această lună.
El l-a învins pe contracandidatul său care propusese ca rectorilor din cadrul universității să le fie permise cel mult două mandate, notează edupedu.
ro.
El și-a obținut doctoratul în anul 1997, iar cariera în învățământ și-a început-o în anul 1990, ca preparator, se arată în CV-ul său.
Și la Universitatea din Craiova rectorul Cezar Spînu, a obținut, în decembrie 2023, al treilea mandat, conform unui anunț al universității.
Spînu este doctor în științe exacte, domeniul chimie și a fost în trecut prorector al universității, conform site-ului instituției.
La alegerile pentru funcția de rector care au avut loc în luna decembrie rectorul în funcție al Universității din București, Marian Preda, a obținut încă un mandat, după ce l-a învins pe contracandidatul său, Cristian Preda.
Marian Preda a fost în trecut președintele Senatului UB, din 2015 și până la preluarea funcției de rector.
Mai înainte, el a fost decanul Facultății de Sociologie și Asistenţă Socială.
Marian Preda are doctoratul în Sociologie, iar „teza de doctorat a vizat politicile sociale”, conform CV-ului său.
Și la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a fost ales în funcția de rector, pentru al doilea mandat, Sorin Radu.
El ocupă funcția din anul 2016 și a început cariera în mediul universitar în anul 1985, după cum se arată în CV-ul său.
Noua lege a învățământului superior, 199/2023, prevede la Articolul 138, Alineatul 5 că „Durata mandatului de rector este de 5 ani.
O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate”.
Totuși, prevederea se aplică de abia din luna septembrie a anului 2023, de când legea a intrat în vigoare.
Deci, dacă un rector a avut două mandate până la acea dată, el a mai putut din acel moment să candideze pentru încă două, pentru că legea nu interzice acest lucru.
Pe de altă parte, universități precum cea din București sau Babeș Bolyai de la Cluj au decis la nivel intern că rectorii acestor două universități care au obținut deja două mandate nu mai pot candida pentru un al treilea, acesta fiind numărul maxim.
Sursa foto: Dreamstime.
com