Prezentând arme fabricate cu ajutorul imprimantelor 3D înainte de a fi vândute online, procurorul general din Marsilia s-a declarat luni alarmat de „externalizarea traficului de arme”, în urma dezmembrării unei vaste rețele în Franța și Belgia, potrivit AFP.
„Este o premieră în Franța”, care „nu încetează să ne îngrijoreze”, a declarat Nicolas Bessone în cadrul unei conferințe de presă în care au fost prezentate trei dintre armele confiscate la sfârșitul lunii ianuarie.
Condusă de divizia cibernetică a jandarmeriei naționale, a fost nevoie de un an de investigații minuțioase, inclusiv infiltrarea grupurilor Telegram de către anchetatori, pentru a realiza această captură majoră la sfârșitul lunii ianuarie în regiunile Provence-Alpes-Côte d’Azur, Ile-de-France, Grand-Est, Midi-Pyrénées și Belgia.
Trei sute de jandarmi, inclusiv membri ai unității de elită GIGN, au fost mobilizați pentru a aresta paisprezece persoane, a recupera opt imprimante 3D, șapte arme 3D complete, precum și douăzeci și patru de arme convenționale, adesea nedeclarate și confiscate în principal de la colecționari.
În fruntea acestei rețele se afla un bărbat de 26 de ani, condamnat anterior pentru o infracțiune legată de droguri, care locuia în Roquebrune-sur-Argens (Var).
După ce s-a mutat în Belgia, a fost emis un mandat internațional de arestare pentru a fi predat autorităților franceze.
„El împărtășea o mentalitate libertariană” și făcea parte din „mișcarea pro-americană de înarmare”, al cărei scop este de a „distribui arme cât mai multor persoane pentru a se proteja de stat, pe care îl consideră totalitar și opresiv”, a explicat colonelul Hervé Pétry, șeful unității naționale de combatere a criminalității informatice.
În total, șase persoane au fost plasate în arest preventiv, în timp ce alte cinci se află sub control judiciar, dintre care una este ținută la domiciliu cu o brățară electronică.
Toți au vârste cuprinse între optsprezece și treizeci de ani, iar unii dintre ei au antecedente penale.
Anumite persoane au fost implicate în fabricarea armelor, în timp ce altele au acționat ca intermediari și revânzători.
Cumpărătorii (colecționari sau persoane legate de traficul de droguri) au fost, de asemenea, arestați.
Pentru a evita controalele, piesele fabricate cu ajutorul unei imprimante 3D erau trimise cumpărătorului una câte una.
„Acest lucru este în continuare interzis de lege, cu pedepse de până la șase ani de închisoare”, a reamintit Bessone.